6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, July 7, 2011

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ

Πέρασε ένας μήνας από την ημέρα που η ο υποδιοικητής της 2ης υγειονομικής περιφέρειας Κος Ζώτος και ο βουλευτής του νομόυ μας-Κος Π.Βαρδίκος διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους και υποστήριζαν κατηγορηματικά ενώπιον εργαζομένων και διοικήτριας του νοσοκομείου, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνένωσης ή συγχώνευσης του νοσοκομείου Ικαρίας με το αντίστοιχο της Σάμου, παρά τις έντονες ενστάσεις του συλλόγου μας. Τελικά όλα αυτά αποδείχτηκαν θίασος δεύτερης διαλογής και το υπουργείο υγείας με διαδικασίες εξπρές οδηγεί στην ολοκληρωτική ισοπέδωση του συστήματος υγείας.
Το συγκεκριμένο σχέδιο περιλαμβάνει εν συντομία τα εξής:

1. Μειώνονται τα νοσοκομεία της χώρας από 131 σε 83 και οι κλίνες από 46.000 σε 33.000 (η τρόϊκα ζητούσε κόψιμο 10.000 κλινών, εμείς τους δώσαμε 13.000 …). Η μείωση αυτή, πέρα του ότι σημαίνει συρρίκνωση και υποβάθμιση, σηματοδοτεί και απολύσεις, καθώς σύμφωνα με το ΠΔ 87/86, ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού ορίζεται σε ποσοστό επί του αριθμού των κρεβατιών κάθε νοσοκομείου. Θυμίζουμε ότι στο νοσοκομείο μας καταργούνται 8 κρεβάτια, και τα υπόλοιπα 32 αντιστοιχούν με βάση τον παραπάνω νόμο, σε μόλις 15 γιατρούς, τη στιγμή που διαθέτουμε 19 ειδικούς και 5 αγροτικούς. Στο νοσοκομείο της Σάμου καταργούνται 17 κρεβάτια.
2. Προωθούνται συνενώσεις-συνδιοικήσεις νοσοκομείων, (εν προκειμένω το Νοσοκομείο Ικαρίας συγχωνεύεται διοικητικά με αυτό της Σάμου), με τελική προοπτική τις συγχωνεύσεις, μετατροπές μικρών νοσοκομείων σε κέντρα υγείας, θεσμοθετούνται μετακινήσης προσωπικού, παραχωρούνται 550 κρεβάτια του δημοσίου σε ιδιώτες.
Στόχος των παραπάνω είναι η εξοικονόμηση 250 εκατ. Ευρώ έως το 2015, με προοπτική ξεζουμίσματος άλλων 150 εκατ. Ευρώ, προφανώς για να ξεπληρώσουμε τους ληστρικούς τόκους της τρόϊκας.

- Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη διοικητική συγχώνευση του νοσοκομείου ΜΑΣ το πρόσχημα της υπολειτουργίας του, για την οποία οι επί χρόνια κυβερνώντες ευθύνονται, τη στιγμή που με επίσημα στοιχεία η επισκεψιμότητα στα νοσοκομείο αυξάνεται. Συγκεκριμένα μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2011, λόγω της έλευσης δεύτερου χειρούργου, πραγματοποιήθηκαν 22 χειρουργία, τη στιγμή που όλο το 2010 έγιναν 40.
- Με τις λιγοστές αλλά σημαντικές για τον τόπο μας προσλήψεις που έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια, παρατηρήθηκε η ανάπτυξη μιας δυναμικής στο νοσοκομείο μας τόσο σε ιατρικές υπηρεσείες όσο και σε αποδοχή από την τοπική κοινωνία ( π.χ προληπτικός έλεγχος σε μαθητές σχολείων από γενικούς ιατρούς, Ω.Ρ.Λ, παιδίατρο, οδοντίατρο – Επισκέψεις ιατρών στο γηροκομείο – Μελέτη νοσηρότητας πληθυσμού στο Καταφύγι Ικαρίας ). Παράλληλα αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο μας , εν μέσω συνταξιοδοτήσεων προσωπικού που υπερβαίνει τις προσλήψεις, τμήμα επειγόντων περιστατικών, χειρουργική κλινική και χειρουργείο.
- Η αναδιάρθρωση βασικών τομέων του νοσοκομείου με τη βοήθεια της μηχανοργάνωσης (π.χ προμήθειες, φαρμακείο, διοικητική υπηρεσία) έθεσε τις βάσεις για μια σοβαρή και υπεύθυνη νοσοκομειακή μονάδα, ικανής να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των νησιών μας.
- Είναι απαράδεκτο να απαξιώνονται από το υπουργείο υγείας οι εκκατοντάδες Ικαριωτών της ομογένειας και των ντόπιων, που με προσωπική εργασία και οικομική προσφορά έχτισαν αυτό το νοσοκομείο και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να το στηρίζουν οικονομικά.
- Συστάθηκε τράπεζα αίματος για επείγουσες μεταγγίσεις οι οποίες μέχρι τώρα έχουν σώσει ανθρώπινες ζωές Ικαριωτών.

Η άρνηση μας στην υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών θα πρέπει να είναι δεδομένη. Ειδικά μάλιστα σε νησιά με ιδιαίτερες συνθήκες όπως η Ικαρία:
- Όπου το γεωγραφικό ανάγλυφο σε συνάρτηση με τις μεγάλες αποστάσεις και το κατεστραμένο οδικό δύκτιο καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση των ασθενών ακόμα και στο νοσοκομείο της Ικαρίας.
- Η ελλειπής ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση της Ικαρίας τόσο με τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας όσο και με το προς συνένωση νοσοκομείο της Σάμου σε συνδιασμό με τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες επιβάλλουν ως αναγκαιότητα την ύπαρξη αυτοτελούς, πλήρους εξοπλισμένης νοσοκομειακής μονάδας.
- Οι ελπίδες μας για αύξηση του τουρισμόυ στο νησί μας και ιδιαίτερα του Ιαματικού τουρισμού (άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας) υπονομεύονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από μια πιθανή συγχώνευση του νοσοκομείου μας τόσο σε διοικητικό όσο και σε ιατρικό επίπεδο με αυτό της Σάμου.
- Η ουσιαστική αναβάθμιση του νοσοκομείου ΜΑΣ πραγματοποιήθηκε από την στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε ως αυτοτελής υγειονομική μονάδα από τη Σάμο. Ως εκ τούτου μας είναι ακατανόητη η εφαρμογή αποτυχημένων συνταγών του παρελθόντος.
- Το νοσοκομείο ΜΑΣ με τις περιφερειακές μονάδες του (περιφεριακά ιατρία και Κ.Υ Ευδήλου) δεν αποτελεί μόνο μια υγειονομική μονάδα. Αποτελεί ουσιαστικό εχέγγυο ασφάλειας για όσους ζουν στο νησί μας, για όσους το επισκέπτονται και για όσους πρόκειται να το επιλέξουν στο μέλλον σαν τόπο κατοικίας του. Τυχόν υποβάθμιση του θα οδηγήσει στην περεταίρω εγκατάλειψη από κατοίκους όπως π.χ συμβαίνει και τώρα από νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς και άλλες κατηγορίες ασθενών. Επιπλέον στο νοσοκομείο εργάζονται 130 συντοπίτες μας οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους δίνουν ζωή στο νησί μας ενώ οι ίδιες οι προμήθειες του νοσοκομείου ενισχύουν την τοπική οικονομία του νησιού μας.
- Δεν κατανοούμε σε καμία περίπτωση σε τι θα οφωλήσει μια διοικητική συνένωση με το νοσοκομείο Σάμου, αφού η μόνη εξικονόμηση θα είναι η περικοπή 300 € από τον μισθό της διοικήτριας η οποία θα υποβαθμιστεί σε Αναπληρώτρια διοικήτρια. Το δε συγκεκριμένο οικονομικό όφελος θα εξανεμιστεί από τα συνεχή ταξίδια της για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ στη Σάμο.

Με βάση όλα τα παραπάνω είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι προθέσεις του υπουργείου δεν είναι απλά μια διοικητική υποβάθμιση με κατάργηση 8 κλινών αλλά στοχεύει σε περικοπή κονδυλίων και προσωπικού κατά τις προσταγές τρόικας και ΔΝΤ.

Για εμάς, πραγματική αναβάθμιση σημαίνει:
· Προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας των νησιών μας: όλες οι μονήρης ιατρικές ειδικότητες να γίνουν διπλές, στελέχωση του εργαστηριακού τομέα με το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό για να βγαίνουν οι βάρδιες, πρόσληψη προσωπικού για υποστελεχωμένα τμήματα όπως κουζίνα-πλυντήρια-τεχνική υπηρεσία - φαρμακείο - καθαρίστριες - διοικητικό - τραυματιοφορείς –τηλεφωνείο - νυχτοφύλακα. Αναμένουμε την υλοποίηση της δέσμευσης του κου Ζώτου για άμεση προκήρυξη των θέσεων που κενώθηκαν από συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων. Ενίσχυση του χειρουργικού τομέα με νοσηλεύτριες για την απρόσκοπτη λειτουργία των χειρουργείων. Προκήρυξη θέσης ψυχιάτρου και ενδοκρινολόγου. Αναβάθμιση του οργανισμού του νοσοκομείου.
· Αναβάθμιση υλικοτεχνικού εξοπλισμού και υποδομών: αξονικός τομογράφος, αναβάθμιση εργαστηρίων με ευρύτερη γκάμα εξετάσεων ( π.χ. ιολογικός έλεγχος, ρευματολογικές-ενδοκρινολογικές εξετάσεις, αέρια αίματος κ.α.), κρεβάτι αυξημένης φροντίδας, μόνιτορς, αντλίες κ.λ.π..
· Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με τουλάχιστον 1 ακόμη ασθενοφόρο και 8μελές πλήρωμα.
· Για το ΚΥ Ευδήλου και τα ΠΙ: προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτριών-παραϊατρικού προσωπικού. Κανένας αγροτικός να μην εφημερεύει μόνος, καμιά νοσηλεύτρια να μην «κρατάει» ακάλυπτη και ολομόναχη δίκην τροχονόμου το ΚΥ. Ακτινολογικό εργαστήριο στον Εύδηλο. Γενικοί γιατροί στα Περιφερειακά ιατρεία. Πλήρης κάλυψη των 8 κενών θέσεων στο ΠΙ Φούρνων.
· Να παρθούν πίσω οι περικοπές κλινών και η συνένωση με το νοσοκομείο της Σάμου – ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: το μόνο που θα φέρουν είναι υποβάθμιση και των δύο ιδρυμάτων μέσω μείωσης προϋπολογισμών καθώς και περικοπή προσωπικού ή μετακινήσεις εργαζομένων για κάλυψη εκ των έσω των όποιων κενών.
· Αδειοδότηση της λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου του νοσοκομείου: ασφαλής λειτουργία, άμεσος έλεγχος από ακτινοφυσικό.
· Ααφαλής αποκομιδή-διαχείρηση των νοσοκομειακών αποβλήτων.
· Δημόσιο γηροκομείο στην Ικαρία.
Αγώνας ανυποχώρητος-ενωτικός για πραγματικά δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια για όλους, χωρίς διαχωρισμούς και χαράτσια.

Στην κατεύθυνση όλων των παραπάνω σας καλούμε το Σάββατο 09 Ιουλίου 2011 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του παλιού δημαρχείου του Αγίου Κηρύκου προκειμένου να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας και να οργανώσουμε τα επόμενά μας βήματα. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
1. Πρόσκληση του βουλευτή του νομού Σάμου κ.Π.Βαρδίκου στο ανοικτό κάλεσμα του Σαββάτου για να τοποθετηθεί ανοικτά στη διοικητική συνένωση του Νοσοκομείου Ικαρίας με αυτό της Σάμου.
2. Έγγραφη δέσμευση των δήμων Ικαρίας και Φούρνων και της Περιφέρειας Β.Αιγαίου ότι αντιτίθενται στο σχέδιο των συννενώσεων και συγχωνεύσεων Νοσοκομείων και οτι θα είναι μπροστάριδες και έμπρακτοι συμπαραστάτες στον αγώνα μας για την προάσπιση της υγείας στα νησία μας.
3. Αποστολή των θέσεων μας σε Υ.Π.Ε , υπουργείο υγείας και βουλευτή του νομού. Εκπρόσωποι των φορέων και απλός κόσμος να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του βουλευτή και του αντιπεριφερειάρχη Σάμου. Προτείνεται επίσης η παράσταση στο Υπουργείο Υγείας.
4. Έκδοση δελτίου τύπου των φορέων προς Μ.Μ.Ε.
5. Αποκλεισμός των ταμείων του νοσοκομείου, του Κ.Υ Ευδήλου, της Δ.Ο.Υ και του δήμου Ικαρίας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο σύλλογος μας θα προβεί άμεσα και στις εξής ενέργειες:
- Θα ζητηθεί στο αυριανό Δ.Σ του νοσοκομείου μας να πάρει αρνητική θέση στην διοικητική συνένωση των νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας.
- Άμεση απεύθυνση σε Ικαριακούς συλλόγους των Αθηνών, της Ομογένειας και στο σύλλογο εργαζομένων Σάμου.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας
7 Ιουλίου 2011

No comments: