6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, September 25, 2008

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΟΕΝΓΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2008

Η Διαπραγματευτική Ομάδα που ορίσθηκε από το έκτακτο Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ πραγματοποίησε συνάντηση την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στα πλαίσια της απεργίας και του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε μπροστά στο Υπουργείο. Αμέσως μετά τη συνάντηση έγινε σύσκεψη της Διαπραγματευτικής Ομάδας με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολλών Ενώσεων και συνελεύσεων Νοσοκομείων, η οποία κατέληξε στα παρακάτω:

Το πενθήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων από 15-19 Σεπτεμβρίου είχε σημαντικό αντίκτυπο και κατάφερε ν΄ αναδείξει την ένταση του προβλήματος της δημόσια περίθαλψης και το δίκαιο των αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών σύμφωνα με τις αποφάσεις του εκτάκτου συνεδρίου.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη τόσο στα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, όσο και στα τραγικά προβλήματα των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση, επικαλούμενος προσχηματικά ανειλημμένες υποχρεώσεις. Ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας κ. Ριζάς δεν έδωσαν καμιά ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους μας, επικαλούμενοι διάφορες προφάσεις και κυρίως τη «στενότητα του κρατικού προϋπολογισμού».

Προτείνουμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ, στα ΔΣ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων και των Νοσοκομείων:
· Πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης το επόμενο διάστημα, τόσο για τα γενικότερα προβλήματα της δημόσιας περίθαλψης, όσο και για τα δίκαια κλαδικά αιτήματα, όπως αυτά διατυπώθηκαν στην απόφαση του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
· Συντονισμό με τα τοπικά σωματεία εργαζομένων και γενικά με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων της υγείας για τα οξυμμένα προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Από εκπροσώπους Ενώσεων προτάθηκε να οριστεί συγκεκριμένη ημέρα στις αρχές του επόμενου μήνα ως «ημέρα πανελλαδικής ενιαίας δράσης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» με στόχο να προβάλει τα τραγικά αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική και να απαιτήσει άμεσες λύσεις.
· Πανελλαδικό συντονισμό κινητοποιήσεων για τα κλαδικά μας αιτήματα με κορύφωση απεργιακή κινητοποίηση στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη σε συντονισμό με τους άλλους κλάδους εργαζομένων του δημόσιου τομέα και διοργάνωση νέας απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα.
· Η πολιτική ηγεσία δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με τη Διαπραγματευτική Ομάδα μέσα στη 2η εβδομάδα του Οκτώβρη, προκειμένου να συζητηθούν τα κονδύλια που θα εγγραφούν στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2009. Εάν και η συνάντηση αυτή είναι άκαρπη προτείνονται κινητοποιήσεις διαρκείας από τις αρχές Νοεμβρίου.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΕΝΟΒΑ-ΝΥΣΤΕΡΙ 22 Σεπτέμβρη 08
Η πενθήμερη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 15 με 19 Σεπτεμβρίου ήταν ένα επιτυχημένο βήμα στη μάχη των νοσοκομειακών γιατρών απέναντι στο υπουργείο υγείας. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία (ιδίως στην επαρχία), η εκτενής κάλυψη των κινητοποιήσεων από τα ΜΜΕ, οι πετυχημένες κατά τόπους κινητοποιήσεις (πχ αποκλεισμός της πύλης του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης) και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στο υπουργείο ανέδειξαν για μία ακόμη φορά τη δυναμική μας και ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου να συναντήσει επιτέλους την Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΕΝΓΕ και να δεσμευτεί για μια δεύτερη συνάντηση στις αρχές Οκτώβρη. Για πρώτη φορά επίσης η απεργία των γιατρών έγινε ο πόλος έλξης για όλους τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και είχε ευρύτερη συμπαράσταση στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα διέλυσε κάθε αμφισβήτηση της απόφασης του εκτάκτου συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ.
Δυστυχώς η απόφαση της ΕΙΝΑΠ να μετατρέψει την πενθήμερη σε 24ωρη απεργία ήταν μια καθαρή απεργοσπασία που δημιούργησε σύγχυση στους συναδέρφους τόσο στην Αθήνα όσο και πανελλαδικά, ανακόπτοντας τη δυναμική της κινητοποίησης. Μπορεί αρκετοί συνάδερφοι στην Αθήνα να αψήφησαν την απόφαση της ΕΙΝΑΠ και να συμμετείχαν και στις 5 μέρες της απεργίας, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία δεν μπόρεσε να συμμετάσχει αφήνοντας μόνους τους συναδέρφους της επαρχίας, οι οποίοι αισθάνθηκαν προδομένοι.
Όσο κι αν οι εκπρόσωποι του υπουργείου προσπάθησαν να δείξουν την «ευαισθησία» τους δεν είχαν να δώσουν καμία υπόσχεση. Ενδεικτικό είναι ότι τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα κονδύλια για την πληρωμή των εφημεριών αυτού του έτους, ενώ για τις εγγραφές στον προϋπολογισμό που αφορούν τις προσλήψεις και τις αυξήσεις δεν είπαν λέξη. Είναι πρόκληση να επικαλούνται την οικονομική κρίση την ώρα που βρίσκουν χρήματα για να στείλουν στρατό στον Καύκασο στο πλευρό του ΝΑΤΟ και εκατομμύρια ευρώ πετιούνται από δω και κει σε μίζες και σκάνδαλα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά ομολόγησαν πως σχεδιάζουν να «λύσουν» το πρόβλημα της μακρόχρονης αναμονής στην ειδικότητα με το να δίνει ειδικότητα ο ιδιωτικός τομέας. Γι’ αυτό και η μάχη για προσλήψεις και νέες θέσεις ειδικευόμενων, αλλά και για πραγματικές αυξήσεις είναι κρίσιμη για την ίδια την επιβίωση του ΕΣΥ.
Τώρα είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας για να πάψουν να παίζουν παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Είναι μια κυβέρνηση σε κρίση και δεν πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μας φορτώσουν τη δική τους αποτυχία. Απέναντι τους έχουν ένα κίνημα που διογκώνεται καθώς μια σειρά κλάδων βγαίνουν σε απεργίες για αυξήσεις και προσλήψεις και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Μαζί τους πρέπει να βρεθούμε κι εμείς δίνοντας άμεση συνέχεια μετά την πενθήμερη απεργία.
Η απόφαση της Διαπραγματευτικής Ομάδας μετά τη συγκέντρωση και τη συνάντηση με το υπουργείο είναι πολύ λίγη καθώς δεν εξασφαλίζει την απεργιακή κλιμάκωση με συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά μιλάει γενικά για «πρωτοβουλίες αγωνιστικής δράσης» χωρίς να προσδιορίζεται η μορφή ούτε ο χρόνος. Το να αποκλιμακώνεις το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων μετά από μία μάχη όπως η πενθήμερη και μάλιστα την ώρα που ανοίγει η διαπραγμάτευση με το υπουργείο λειτουργεί διαλυτικά στους συναδέρφους και αφήνει την κυβέρνηση χωρίς πίεση. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για λογικές λύσεων μέσω της «ευαισθητοποίησης» των κομμάτων και των επερωτήσεων στη βουλή, ή μέσω «ηρωικών» ατομικών αντιστάσεων σε επιμέρους ζητήματα (πχ για την εφαρμογή του ρεπό). Η πραγματική μας δύναμη είναι το κίνημά μας που μέχρι τώρα έχει καταφέρει να αναδείξει σε κεντρική πολιτική μάχη τα αιτήματά μας και να σταματήσει κάθε μεθόδευση της κυβέρνησης..
Η Πρωτοβουλία Γένοβα–Νυστέρι πρότεινε νέα πενθήμερη απεργία στις αρχές Οκτώβρη με πραγματική πανελλαδική συμμετοχή και οργάνωση από τα κάτω σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτή ήταν η πρόταση που μπορεί να εξασφαλίσει την κλιμάκωση και τη συσπείρωσή μας μέχρι την τελική νίκη. Παρόλο που αυτό δεν έγινε αποδεκτό, έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε με πολύ καλύτερους όρους τον επόμενο γύρο της αναμέτρησης. Το πρώτο βήμα είναι να οργανώσουμε μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε ένωση (και πρώτα απ’ όλα στην ΕΙΝΑΠ) και κάθε νοσοκομείο για την ενημέρωση όλων και για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα αποφασίζοντας απεργιακή κλιμάκωση με κέντρο την επόμενη συνάντηση της Διαπραγματευτικής Ομάδας με το υπουργείο. Ταυτόχρονα χρειάζεται να συγκροτηθούν απεργιακές επιτροπές με τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων σε όλα τα νοσοκομεία. Η οργάνωση από τα κάτω είναι η απάντηση μας σε κάθε πρόκληση του υπουργείου και σε κάθε ξεπούλημα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η Πρωτοβουλία Γένοβα-Νυστέρι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της σε αυτή την προοπτική και σας καλεί να χτίσουμε ένα δίκτυο αγωνιστών σε κάθε νοσοκομείο που να δίνει τη μάχη ως το τέλος χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα. Τηλ επικοινωνίας: 6976595821, 6945677808

No comments: