6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, September 15, 2008

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Η πενθήμερη απεργία από τις 15 ως τις 19 Μάρτη είναι το επόμενο βήμα των κινητοποιήσεων των νοσοκομειακών γιατρών και μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο άλμα για τον κλάδο μας αλλά και για όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στις επιθέσεις του Καραμανλή. Είναι ο αγώνας που ανοίγει το νέο γύρο ενάντια στην πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και του πολέμου και μπορεί να αποτελέσει την έμπνευση για όλους τους εργαζόμενους, ξεκινώντας μια χιονοστιβάδα κινητοποιήσεων σε κάθε κλάδο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη ΔΕΘ ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι η αγανάκτηση όχι μόνο διογκώνεται αλλά μπορεί να μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι που θα σαρώσει κάθε σχέδιο της κυβέρνησης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι η εξαίρεση. Είναι κομμάτι ενός ευρύτερου μετώπου που συγκρούεται με τις επιλογές της ΝΔ και μπορεί να γίνει ο φάρος για όλους τους εργαζόμενους.
Είναι ένας αγώνας με διάρκεια. Η απόφαση για τρίμηνο κινητοποιήσεων αποδεικνύει ότι η πενθήμερη απεργία και το πανελλαδικό συλλαλητήριο δεν αποτελούν μια εθιμοτυπική διαδικασία αλλά την αρχή ενός παρατεταμένου αγώνα μέχρι τη νίκη, δηλαδή τα 1600 ευρώ, τις προσλήψεις και την πραγματική εφαρμογή του 48ωρου. Η επιτυχία της απεργίας και του συλλαλητηρίου θα καθορίσουν τη συνέχεια καθώς μπορούν να ξεδιπλώσουν τη δυναμική που είδαμε και πέρυσι και να δώσουν στους συναδέρφους την αυτοπεποίθηση να συνεχίσουν κλιμακώνοντας τη μάχη. Μπορούμε να μετατρέψουμε τον αγώνα μας σε ένα μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση μπλοκάροντας τη λειτουργία των νοσοκομείων, όπως το έκαναν οι δάσκαλοι πριν από δύο χρόνια και οι εργαζόμενοι στους δήμους και τη ΔΕΗ πέρυσι. Αυτό είναι που θα στριμώξει τον Αβραμόπουλο και θα τον αναγκάσει σε άτακτη υποχώρηση.
Είναι ένας αγώνας που συμπυκνώνει τη μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Το αίτημα για τα 1600 ευρώ δίνει την απάντηση στην ακρίβεια και τη λιτότητα. Η μάχη για προσλήψεις σπάει την πολιτική των περικοπών και της ανεργίας και ταυτόχρονα υπερασπίζεται τη δημόσια υγεία απέναντι στις προσπάθειες διάλυσης του ΕΣΥ. Οι 48 ώρες εργασίας είναι ο αγώνας ενάντια στην ελαστικοποίηση και εντατικοποίηση της εργασίας. Όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει στους εργαζόμενους τα σπασμένα της δικιάς της οικονομικής αποτυχίας και κρίσης και να μας πει πως δεν υπάρχουν χρήματα, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, οι μίζες στη Ζίμενς και στα ομόλογα, οι τόκοι των τραπεζιτών και οι επιχορηγήσεις των βιομηχάνων είναι που εκτροχιάζουν τον πληθωρισμό και όχι οι «σπατάλες» των νοσοκομείων και οι μισθοί των εργαζόμενων.
Είναι ένας αγώνας που πιάνει το νήμα των περσινών κινητοποιήσεων που κατάφεραν να ακυρώσουν τα σχέδια του υπουργείου. Ο Αβραμόπουλος προσπάθησε με ψεύτικες υποσχέσεις (οι χιλιάδες «προσλήψεις»), με απειλές (περί απλήρωτων εφημεριών) και με μεθοδεύσεις (συμφωνία με την ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ) να μας επιβάλει την υπογραφή της πρότασης-έκτρωμα, δηλαδή το επίδομα εφημερίας. Ο ίδιος ο Καραμανλής δήλωνε στη βουλή ότι «επίκειται συμφωνία» με τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Το κύμα των επισχέσεων της προηγούμενης άνοιξης που έφερε την άνοιξη στο κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών όχι μόνο επέβαλε την πληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά και καθόρισε την τριπλή νίκη στο έκτακτο συνέδριο: απέναντι στο υπουργείο απορρίπτοντας την πρότασή του, απέναντι στην ξεπουλημένη ηγεσία της ΟΕΝΓΕ εκλέγοντας νέα διαπραγματευτική ομάδα και απέναντι στην αδράνεια και την ηττοπάθεια με την απόφαση για την πενθήμερη απεργία. Για πρώτη φορά οι γιατροί έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων αλλά και το χρόνο να πιέσουμε το υπουργείο να δεχτεί την ατζέντα μας, χωρίς να περιμένουμε μια νέα παράταση και χωρίς την αγωνία αν θα πληρωθούν οι εφημερίες. Είναι η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση.
Απέναντί μας δεν έχουμε μόνο ένα υπουργείο σε αμηχανία αλλά και μια αδύναμη κυβέρνηση. Η οικονομική κρίση, τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, η ισχνή πλειοψηφία των 152 βουλευτών, η παγκόσμια αστάθεια, η συνεχής πτώση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις και οι αγώνες των εργαζόμενων έχουν βυθίσει την κυβέρνηση σε βαθιά κρίση και σε μεγάλο αδιέξοδο. Να μην τους δώσουμε κανένα περιθώριο να πάρουν ανάσα και να μας βάλουν να πληρώσουμε εμείς τη δικιά τους κρίση.
Μπορούμε να νικήσουμε αν οργανώσουμε τα βήματα που έχουμε μπροστά μας όπως το κάναμε και πέρυσι, δηλαδή με κινητοποίηση της βάσης και ιδίως των ειδικευόμενων, με μαζικές διαδικασίες, με πανελλαδικό συντονισμό, με οργάνωση από τα κάτω. Το πρώτο βήμα είναι να μαζικοποιήσουμε τις γενικές συνελεύσεις οι οποίες να βγάλουν ένα πρόγραμμα δράσης για κάθε ένωση και κάθε νοσοκομείο. Η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών που θα εξασφαλίσουν την ενημέρωση, την περιφρούρηση και τη μαζική δράση σε κάθε νοσοκομείο είναι το κλειδί για την επιτυχία της απεργίας. Η πρωινή μαζική παρουσία στην πύλη είναι απαραίτητη καθώς και η οργάνωση χάπενινγκς όπως αποκλεισμοί δρόμων, πορείες και συγκεντρώσεις μπορούν να εμπνεύσουν τους συναδέρφους και να αναδείξουν τον αγώνα στο σύνολο της κοινωνίας. Κομβικό σημείο για τις κινητοποιήσεις μας είναι το πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο στις 18 Σεπτέμβρη καθώς θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στο υπουργείο και μια έμπνευση στους συναδέρφους που θα καθορίσει την άμεση συνέχεια και κλιμάκωση, αλλά και μια ευκαιρία για πανελλαδικό συντονισμό. Τέλος αυτό που πραγματικά μπορεί να καθορίσει τη νίκη είναι το άπλωμα της απεργίας με απεύθυνση στους ασθενείς, με συντονισμό με το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων και με συντονισμό με όλους τους κλάδους των εργαζόμενων που παλεύουν ενάντια στην κυβέρνηση. Μπορούμε να μετατρέψουμε τα νοσοκομεία σε ορμητήρια προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους ζητώντας συμπαράσταση, κάνοντας περιοδείες και ζητώντας ψηφίσματα, έτσι ώστε να παρασύρουμε στον αγώνα κάθε κλάδο που συγκρούεται με την πολιτική του Καραμανλή. Οι συντεχνιακές αντιλήψεις περί «ιδιαιτερότητας των γιατρών» μας απομονώνουν και αφήνουν τα περιθώρια στην κυβέρνηση να τσακίσει το κίνημά μας. Αντίθετα όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε μια μεγάλη νίκη. Τώρα είναι η ώρα , ας το τολμήσουμε.

Γιάννης Κούτρας Νοσοκομειακή επιτροπή Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης

No comments: