6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, December 11, 2007

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ=ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ 11 πμ
Η οργή που έχει ξεσηκώσει η επίθεση της κυβέρνησης στα ταμεία και τις συντάξεις έχει όλα τα σημάδια να μετατραπεί σε μαζικό απεργιακό κίνημα. Ήδη πριν από την πανεργατική απεργία στις 12/12, στον απεργιακό χορό έχουν μπει οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Μια μαζική κινητοποίηση και γενική απεργία στις 12/12 μπορεί να πυροδοτήσει τη συνέχεια με τρόπο που να πάρει διαστάσεις απεργιακού ξεσηκωμού ενάντια στις άγριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Τρεις παράγοντες σπρώχνουν σε αυτήν την κατεύθυνση:
Η έκταση της κυβερνητικής επίθεσης που απειλεί να ξεθεμελιώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζόμενων. Ειδικότερα στο χώρο της υγείας, ο Μαγγίνας απειλεί με κατάργηση του κλάδου πρόνοιας του ΤΣΑΥ, της στέγης των υγειονομικών, της συμμετοχής των γιατρών στη διοίκηση των ταμείων , τη διαδοχική ασφάλιση και τη δεύτερη σύνταξη. Πίσω από τα ψέματα για ‘ρετιρέ’ και ‘προνομιούχους’, η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι σε ένα ακόμη φιλέτο, με αναλογία ασφαλισμένων προς συνταξιούχους 5,5-1 και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Την ίδια στιγμή οι μεγαλοκλινικάρχες χρωστούν στο ΤΣΑΥ 1,5 δις ευρω και το ίδιο το κράτος 1 δις ευρω. Τα σχέδια για ενοποίηση των ταμείων και το ‘ενιαίο ταμείο επιστημόνων’ θα είναι μια ακόμη λεηλασία του ασφαλιστικού. Θα σημάνει αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση μέχρι και 7 χρόνια και οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν μέχρι 18% και οι επικουρικές μέχρι 43%. Ταυτόχρονα αυτές οι αλλαγές προωθούνται και για τους ασφαλισμένους προ του ’93 και τους ασφαλισμένους μετά το ’93. Στόχος τους είναι συντάξεις του ύψους των 500 ευρω( ιδιαίτερα για τους νέους γιατρούς) και άνοιγμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που ήδη λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Πίσω από τις λαθροχειρίες για «κρίση του ασφαλιστικού», η κυβέρνηση καλύπτει το κράτος και τους εργοδότες που αρνούνται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Λες και η ασφάλιση είναι μια παροχή των κυβερνώντων και όχι κοινωνικό δικαίωμα που κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες.
  1. Η οργή δεν ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις Μαγγίνα, αλλά τροφοδοτείται από τους αγώνες που προηγήθηκαν. Δεν βρισκόμαστε στο Μάρτη του 2004, όπου τότε ξεκινούσε η αποκάλυψη των ψεμάτων του Καραμανλή. Βρισκόμαστε στη χρονιά μετά τα μεγάλα κινήματα των φοιτητικών καταλήψεων, της απεργίας διαρκείας των δασκάλων, των κινητοποιήσεων γιατρών και νοσηλευτών ενάντια στις επιθέσεις του Αβραμόπουλου.
  2. Κανένας κλάδος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το ασφαλιστικό. Στα νοσοκομεία η συλλογική σύμβαση εργασίας του Αβραμόπουλου για τους γιατρούς που μειώνει τους μισθούς, καταργεί την εφημερία ως υπερωρία και προωθεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στο ΕΣΥ είναι πρόκληση. Κάτω από την πίεση των ΓΣ και των ενώσεων πανελλαδικά, η ΟΕΝΓΕ προκήρυξε 3μερη απεργία στις 4-5-6 Δεκέμβρη. Χρειάζεται σε κάθε νοσοκομείο να απλώσουμε την ενημέρωση, να συγκροτήσουμε απεργιακές επιτροπές που θα οργανώσουν συνελεύσεις και την επιτυχία των κινητοποιήσεων. Να καλέσουμε σε συμπαράσταση και κοινή δράση τα σωματεία της ΠΟΕΔΗΝ σε κάθε χώρο δουλειάς σε ένα κοινό αγώνα ενάντια στη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν υγείας.

Στις 6/12 η ΕΙΝΑΠ κάλεσε σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας, κάτι που μπορεί να γίνει αφετηρία για μαζική διαμαρτυρία και συντονισμό μεταξύ των νοσοκομείων.

Στις 11/12 στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ να συμμετέχουμε μαζικά για να προχωρήσουμε σε αποφασιστική κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα.

Και στις 19/12 η ΟΕΝΓΕ μας καλεί στο επόμενο απεργιακό ραντεβού.

Κορύφωση θα αποτελέσει η πανεργατική απεργία στις 12/12, όπου όλα τα ποτάμια των εργαζόμενων θα συναντηθούν ενάντια στον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό της κυβέρνησης. Χρειάζεται μαζικό κατέβασμα των νοσοκομείων στην απεργιακή συγκέντρωση και διαδήλωση, για να δώσουμε τον τόνο της συνέχειας.

Για όλα αυτά ξεχωριστή σημασία έχει ο ρόλος της ριζοσπαστικής αριστεράς στο χώρο της υγείας που έχει μόνιμο προσανατολισμό το χτίσιμο του αγώνα από τα κάτω. Όσο πιο πλατιά προχωρήσει αυτή η προσπάθεια , τόσο πιο μεγάλη θα είναι η απεργιακή έκρηξη και η αποφασιστικότητα να στείλουμε στα σκουπίδια τις επιθέσεις του Καραμανλή. Το νυστέρι βάζει όλες του τις δυνάμεις για αυτή την προσπάθεια.

Συνεχίζουμε με απεργία στις 19 Δεκέμβρη

No comments: