6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, November 16, 2018

Οι αγώνες μπορούν να νικάνε! Δεύτερη 12μηνη παράταση για τους 4.000 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στην Υγεία

                                           Οι αγώνες μπορούν να νικάνε!

Δεύτερη 12μηνη παράταση για τους 4.000 εργαζόμενους του ΟΑΕΔ στην Υγεία

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ

Η κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Εργασίας για την παράταση της δουλειάς των 4000 εργαζόμενων του προγράμματος ΟΑΕΔ στην Υγεία, αποτελεί μία μεγάλη νίκη του νοσοκομειακού κινήματος, που δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να φέρνουν αποτέλεσμα, ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό!

Οι 4000 εργαζόμενοι προσλήφθηκαν αρχικά το Φεβρουάριο του 2017 για ένα χρόνο και σήμερα μετά και τη δεύτερη παράταση, πρόκειται να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για τρία χρόνια, συμπληρώνοντας συνολικά τρεις 12μηνες συμβάσεις χωρίς διακοπή. Είναι η τελευταία μαζική φουρνιά εργαζομένων που έδωσε ανάσα στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία. Αυτό από μόνο του όμως δεν ήταν αρκετός λόγος για να παραμείνουν στη δουλειά. Παρόμοιες ανάγκες υπάρχουν στους ΟΤΑ και σε όλες τις δημόσιες κοινωνικές δομές, όμως η πολιτική των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια είναι η ανακύκλωση της ανεργίας.

Εδώ και ένα χρόνο οι συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ και μία σειρά σωματεία νοσοκομείων έδωσαν τεράστιες μάχες και αγώνες που οργανώθηκαν από τα κάτω, προκειμένου να μην πεταχτούν 4000 εργαζόμενοι στην ανεργία, όπως ήταν η αρχική προοπτική. Τα πρώτα βήματα ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 2017, από μερικές δεκάδες εργαζόμενων του προγράμματος που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονισμού των Νοσοκομείων, για μία πρώτη απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας με αίτημα "καμία απόλυση συμβασιούχου –μονιμοποίηση και προσλήψεις". Η οργάνωση αυτής της πρωτοβουλίας από τα κάτω σε μία σειρά νοσοκομεία, ανάγκασε την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να στηρίξουν την κινητοποίηση και να υιοθετήσουν το αίτημα της «μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλο το δημόσιο».

Οι μάχες χρειάστηκε να συνεχιστούν το καλοκαίρι του 2018, κόντρα στην απόφαση της Ολομέλειας του ελεγκτικού συνέδριου που έβγαζε οριστικά παράνομη την παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου πέραν του 24μηνου για τους επικουρικούς. Πάλι από τα κάτω ξεσηκώθηκε ένα ολόκληρο κίνημα που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου να αναδιπλωθεί, να δίνει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα απολυθεί κανείς και να δίνει παρατάσεις επικουρικών εργαζόμενων και προσλήψεις με μοριοδότηση.

Το φετινό φθινόπωρο που ξεκίνησε με την πιο μαζική απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων στο χώρο της Υγείας στις 10/10 με βασικό αίτημα προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποιήσεις, έστειλε το μήνυμα στο υπουργείο Υγείας ότι το αίτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων έχει γίνει κεντρικό αίτημα του υγειονομικού κινήματος και ταυτόχρονα μαζί με μία σειρά κλάδους που βγήκαν στον αγώνα, ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει την απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες για να επιβάλουμε μαζικές προσλήψεις, αύξηση της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ (τέλος του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις χιλιάδων πρώην εργολαβικών εργαζόμενων στην καθαριότητα). Με απεργιακή κλιμάκωση συντονίζουμε τους αγώνες μας από τα κάτω, διεκδικώντας μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και προσλήψεις χιλιάδων ακόμα για να μπορέσουν τα δημόσια νοσοκομεία να εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου. Η άμεση συνέχεια είναι ηαπεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοέμβρη, για να ξηλώσουμε τα μνημόνια με τους αγώνες μας.
 

No comments: