6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, May 3, 2018

ΠΓΝΠ:ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΛΙΝΩΝ ΜΕΘ

Στο κόκκινο η λειτουργία του νοσοκομείου του Ρίου, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ. Τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 21 με 22 διασωληνωμένα περιστατικά, όταν το νοσοκομείο διαθέτει 12 κλίνες ΜΕΘ. Τα περιστατικά αυτά φιλοξενούνται εκτός ΜΕΘ σε τμήματα όπως η ανάνηψη και τα επείγοντα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μετά και από πρόταση της επιτροπής χειρουργείου το Δ.Σ του νοσοκομείου να αποφασίσει ομόφωνα την αναβολή όλων των τακτικών χειρουργείων έως και την Παρασκευή οπότε θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλει κι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ του νοσοκομείου Π. Σουλελές «η διευθύντρια της μονάδας ζητά από το 2014 υλικό και προσωπικό προκειμένου να στελεχώσει το τμήμα φτάνοντας στις 20 κλίνες.
Το πρόβλημα εντείνεται λόγω της έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων στην περιφέρεια καθώς μπορεί να υπάρχουν κενές κλίνες δεν υπάρχουν όμως αντίστοιχα ειδικευμένοι γιατροί στα νοσοκομεία. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Αγρινίου δεν υπάρχουν νευροχειρουργοί για να στελεχωθεί η ΜΕΘ.
Μέχρι και σήμερα από την διοίκηση δίνονταν προσωρινές λύσεις σε φάσεις όξυνσης του προβλήματος, όπως ήταν η μεταφορά προσωπικού από άλλες κλινικές, προκειμένου να λειτουργήσουν προσωρινά κλίνες, οι οποίες όμως λύσεις επιβάρυναν ουσιαστικά την γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που υπάρχει και την οριακή λειτουργία των κλινικών .
Η φιλοξενία ασθενών εκτός ΜΕΘ εγκυμονεί κινδύνους για την εξέλιξη της πορείας του νοσηλευόμενου, λόγω της πιθανότητας λοίμωξης από μικρόβια σε χώρους που δεν διαθέτουν το αποστειρωμένο περιβάλλον που απαιτείται για τη νοσηλεία τέτοιων περιστατικών.
Νοσηλεύονται μακριά από το εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ πολλές φορές λόγω έλλειψης αναπνευστήρα τίθονται φορητά αναπνευστηράκια τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την μεταφορά των διασωληνωμένων ασθενών. Παράλληλα στα τμήματα αυτά επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι με περικοπές των ρεπό, λόγω της ανάγκης που υπάρχει για την ενίσχυση των βαρδιών.»
Όλα αυτά την στιγμή που η κυβέρνηση δηλώνει την πρόθεσή της να μην προχωρήσει σε ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στις ΜΕΘ πανελλαδικά, που προσλήφθηκαν μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, λόγω της γενικής εκκαθάρισης που ετοιμάζεται να κάνει στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ο ΟΑΣΑ σε έκθεσή του για τις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ζητά να μην ισχύσει ούτε το μέτρο 5 συνταξιοδοτούνται 1 προσλαμβάνεται για το ιατρικό προσωπικό λόγω 
« δημοσιονομικών επιπτώσεων».
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το αίτημα των εργαζομένων στην υγεία για μόνιμες και μαζικές προσλήψεις προσωπικού, προβάλλει σήμερα ως ρεαλιστικό και αναγκαίο.No comments: