6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, January 27, 2017

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Απο 1/1/2017ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος του Κατρούγκαλου έρχεται σαν ένα επιπλέον τσεκούρι για όλους τους γιατρούς. Φέρνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και για αυτό έχει ξεσηκώσει ήδη αντιδράσεις.
Έρχεται να προστεθεί σαν ένα ακόμα χτύπημα των κατακτήσεων μας μαζί με όλους τους προηγούμενους (Σιούφα- Μητσοτάκη) και μαλιστα το χειρότερο απο ποτε, σύμφωνα με τις επιταγές του τρίτου μνημονίου για περικοπές και απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση- συνταξιοδότηση των εργαζομένων. Το κράτος και η εργοδοσία αυτή τη στιγμή χρωστάνε πάνω από 100 δις στα Ταμεία, σαν αποτέλεσμα όλων των τζογαρισμάτων των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, του ''κουρέμετος'' του PSI, τα τοξικά ομόλογα,την φοβερή ''λύση'' με την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών όπου τα Ταμεία έχασαν 1,5 δις ευρώ κα.

Γι' αυτό το νέο υπερταμείο ο ΕΦΚΑ στον οποίο ενσωματώνονται 9 φορείς κοινωνικής ασφάλισης, συρρικνώνοντας τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας ξεκινάει να λειτουργεί με ταμειακό έλλειμμα 2,9 δις, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ αναμένεται με τις νέες αλλαγές- περικοπές να ''εξοικονομηθούν'' 8,2 δις μέχρι και το 2019!
Που θα βρεθούν τα λεφτά για να καλύψουν τα τζογαρίσματα που φαλήρησαν;
 
1. Η κύρια σύνταξη θα είναι ο συνδυασμός της εθνικής και της ανταποδοτικής. Το κράτος θα δίνει μόνο το 60% του μέσου εισοδήματος που σήμερα υπολογίζεται στα 384 ευρώ μικτά (εθνική σύνταξη) αφού έχουν συμπληρωθεί 20 έτη ασφάλισης και θα μειώνεται κατά 6% για κάθε έτος που η ηλικία συνταξιοδότησης υπολείπεται του ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης. προκειται επίτης ουσίας για ένα επίδομα, το οποίο δεν ειναι σταθερό,θα μπορεί να μειώνεται αν αυξάνεται το ατομικό η οικογενειακό ειςοδημα του δικαιούχο κι ανάλογα με την πορεία της οικονομίας κι οταν δεν εκπληρώνονται οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των μνημονίων!


2. Την ανταποδοτική σύνταξη αποτελούν οι εισφορές όλου του ασφαλιστικού βίου (και όχι της τελευταίας πενταετίας) που θα συσσωρεύονται σε ενα εικονικό λογαριασμό, τα χρήματα του θα δίνονται στους σημερινούς συνταξιούχους, το επιτόκιο της θα εξαρτάται απο την πορεία της οικονομίας και φυσικά μπορεί να "επενδυθεί" σε διαφορά χρηματοπιστωτικά προϊόντα όπως ομόλογα του δημοςιου με μηδενικά μάλλον επιτόκια (θα πρεπει να τα πουλάνε σε τιμή ευκαιρίας πριν απο τη λήξη τους για να πληρωςουν τις συντάξεις) οποτε θα μειώνεται και η σύνταξη!!

3. Ο υπολογισμός του εφάπαξ που αφορά το χρόνο μέχρι 21/12/2013 έχει μειώσεις γύρω στο 15%. Ο χρόνος από 1η 1ου 2014 έχει περαιτέρω μειώσεις. Πρακτικά, μετά το 2014, απλά θα επιστρέφονται (άτοκες και με ρήτρα επάρκειας των ετήσιων αποθεματικών) οι εισφορές που κατέβαλλε ο ασφαλισμένος, αντί για εφάπαξ! Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο θα πληρώνονται τόσα εφάπαξ όσα αντέχουν να δίνουν τα Ταμεία με βάση τις εισφορές που συγκεντρώνουν από τους ασφαλισμένους!

4. Μειώσεις στους μισθούς μέσω της άυξησης των εισφορών στο 6,67% των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών.

5. Γι' αυτούς που ήταν ασφαλισμένοι από πριν το΄93 και ήταν σε δύο ταμεία (Δημόσιο και ΤΣΑΥ), αν θέλει κανεις να λάβει δεύτερη σύνταξη θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τις εισφορές για το ΤΣΑΥ από την τσέπη του (20% επί του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών, το οποίο μπορεί και να φτάνει τα 600 ευρώ). Φυσικά υπάρχει το πλαφόν των 3000 ευρώ μικτά για δύο συντάξεις, και 2000 και μονοσυναξιούχους (χωρίς το ΤΣΑΥ). Κατώτατο όριο σύνταξης δεν υπάρχει!

6. Όσον αφορά τους νέους αςφαλισμενους ιατρούς τους ελάχιστους επιμελητές Β, τους ειδικευόμενους, τους λιγοστούς επικουρικούς που τον ενα χρόνο δουλεύουν τον άλλον όχι και πληρώνονται με ΕΣΠΑ και αυτούς που δουλεύουν με μπλοκάκι, πιθανότατα θα πρεπει να πληρώνουν απο την τσέπη τους ολόκληρη την εισφορά για τον ΕΦΚΑ κι αν καταφέρουν να συμπληρώσουν ολα τα χρονια που απαιτούνται για να έχουν κάτι παραπάνω απο την εθνική σύνταξη των 384€...

Όσες προσπαθείες κι αν έκαναν η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για να κάνουν κάτι βιώσιμο και να φέρουν την ανάπτυξη κατέληξαν να μην κάνουν βιώσιμη τη δίκη μας ζωή. Το "βιώσιμο" ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό του Κατρουγκαλου σημαίνει περικοπές και μάλλον κάποια ψίχουλα για σύνταξη. Ο Τζέρι Ράις, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ , δήλωσε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα είναι μη βιώσιμο. Τα ελλείμματά του (11% του ΑΕΠ) είναι πολλαπλάσια από τα ελλείμματα του "ευρωπαϊκού μέσου όρου". Το ασφαλιστικό-εκτρωμα του Κατρούγκαλου, με άλλα λόγια, δεν αρκεί. Χρειαζονται περεταιρω περικοπές. Καμία αναμονή κι εμπιστοσύνη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα. Και αυτός ο νόμος θα φροντιςουμε εμείς να μείνει στα χαρτιά!

Απο το '90 προσπαθούν όλες οι κυβερνήσεις να μας κάνουν "Ευρωπαίους" συνταξιούχους φέρνοντας διάφορους νόμους κοφτηρια όπως του Σιούφα, του Γιαννίτση, του Μαγγίνα, του Λοβερδου κι άλλοι εμειναν στα χαρτιά, άλλοι ρίξανε κυβερνήσεις όπως οι απεργίες για το ασφαλιστικό του Γιαννίτση...

Οι συνεχείς κινητοποιήσεις των υγειονομικών ανάγκασαν το υπουργειο να υποχωρήσει στο ζήτημα της παράτασης των επικουρικών, να μην τους απολύσει και να τους δώσει αλλα δυο χρονια στο ΕΣΥ, έχουν σταματήσει συγχωνεύσεις και κλεισιματα. Συνεχίζουμε με το 4ο καραβάνι- απεργία της υγειας 1 Φλεβάρη στη Λάρισα, προχωράμε σε γενικές συνελεύσεις και διεκδικούμε απο την ΟΕΝΓΕ νέα 24ωρη απεργία τέλη Φλεβάρη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, αύξηση της χρηματοδότησης, για να καταργηθεί ο νόμος σφαγείο του Κατρουγκαλου και οι προηγούμενοι αντεργατικοί νόμοι, για ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων απο τον κρατικό προϋπολογισμό, για δικαίωμα σε αξιοπρεπή σύνταξη. Να κλιμακώσουμε με πανεργατική απεργία για να συντονιστούμε με όλους τους κλάδους που δίνουν τη μάχη με τις περικοπές, το ασφαλιστικό την απελευθέρωση των απολύσεων και τον νέο συνδικαλιστικό νόμο.

Εμπρός να τα πάρουμε ολα πίσω με απεργίες και συντονισμό!

Λυσικάτου Ζανέτα ειδικευόμενος γιατρός μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ
*απόσπασμα απο το κείμενο κυκλοφορεί στο Νο35 ΝΥΣΤΕΡΙ

No comments: