6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, February 12, 2015

14ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕΔΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΝΥΣΤΕΡΙ

Με τους αγώνες μας ρίξαμε τους Σαμαροβενιζέλους,

ώρα να πάρουμε πίσω όσα μας άρπαξαν

Στις 9-10-11 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί το 14ο συνέδριο της ομοσπονδίας. Θα διεξαχθεί μέσα σε συγκλονιστικές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις για τους αγώνες των υγειονομικών και συνολικά των εργαζομένων, αλλά και για την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η μισητή συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου αποτελεί πλέον παρελθόν.
Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν οι αγώνες μας, αλλά και η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Ο συνδιασμός και των δύο διημιούργησε ασφυκτικά οικονομικά και πολιτικά αδιέξοδα τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια Σαμαρά. Δικαιολογημένα χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι πανηγυρίζουν για τη συντριπτική ήττα των κομμάτων της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, για το πλειοψηφικό ρεύμα προς τα αριστερά που αναδείχθηκε μέσα από τους αγώνες μας, για την ελπίδα ότι επιτέλους θα ξηλώσουμε τρόικες, μνημόνια και νεοναζί.

Η πτώση τους ανοίγει νέες δυνατότητες για το εργατικό κίνημα συνολικά.
Xωρίς καμιά αναμονή, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες και στις διεκδικήσεις μας, να μετατρέψουμε την κατάρρευση ΝΔ ΠΑΣΟΚ σε νίκες για το υγειονομικό κίνημα, για να πάρουμε πίσω όσα μας λεηλάτησαν, για να στήσουμε ξανά τις κατακτήσεις και δικαιώματα που μας άρπαξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Αλλά και συνολικά μπροστά στις δραματικές εξελίξεις, τώρα είναι η ώρα να βαθύνουμε την ρήξη και την ανατροπή. Μπροστά στην κυνική προσπάθεια και τους εκβιασμούς των ντόπιων καπιταληστών και της ΕΕ ΔΝΤ να μας γυρίσουν πίσω και ακόμα χειρότερα, οι διαπραγματεύσεις και οι συμβιβασμοί δεν οδηγούν πουθενά, ίσα ίσα ανοίγουν την όρεξη των αρπακτικών για μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την μεριά της κυβέρνησης.


Θέλει ρήξη με τους εκβιαστές και τις μονομερείς ενέργειές τους
Στην Ευρωπαική Ένωση βρίσκονται πιασμένοι στην παγίδα του χρέους και της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης που συνεχίζεται, στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό. Αποφασίζουν λιτότητα και περικοπές χωρίς ημερομηνία λήξης και ετοιμάζουν επιτροπεία για να επιβάλουν όλες αυτές τις επιλογές. Ταυτόχρονα με περίσσιο θράσος, ανακοινώνουν χρηματοδότηση με δισεκατομμύρια ευρώ για ευρωπαίους και Έλληνες τραπεζίτες, την ίδια ώρα που απαιτούν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι μισθοί και οι συντάξεις μας να γίνουν στάχτη για τους τόκους και τα θυσαυροφυλακιά τους.

Είναι ώρα για τις δικές μας μονομερείς ενέργειες,

Να επιβάλουμε στάση πληρωμών στους τοκογλύφους δανειστές, διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών και εργατικό έλεγχο παντού, έξοδο από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και την ΕΕ, για να σπάσουμε τους εκβιασμούς και τις απειλές από καπιταλιστές, ΕΕ ΕΚΤ ΔΝΤ.

Με τους αγώνες μας τους γκρεμίσαμε
Αφετηρία για να δούμε τις νέες εξελίξεις είναι η δύναμη των αγώνων που έδωσαν ξανά και ξανά οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα. Ο αγωνιστικός ξεσηκωμός και η μάχη που δόθηκε σε όλο το δημόσιο και τίναξε στον αέρα μια απο τις κεντρικές επιλογές του Μητσοτάκη και του Σαμαρά, την αξιολόγηση στο δημόσιο, που ήταν το εργαλείο για να προχωρήσουν οι μαζικές απολύσεις και μια σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Οι επίμονοι σε διάρκεια και σκληροί αγώνες, που έδωσαν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες, οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στην κοκα κόλα, στα Τσιμέντα Χαλκίδας. Αλλά και οι σκληρές μάχες στην υγεία που δώσαμε οι υγειονομικοί ξανά και ξανά για να μην περάσουν τα λουκέτα στα νοσοκομεία, οι περικοπές και οι απολύσεις. Έτσι καταφέραμε (παρόλα τα κλεισίματα που πέρασαν) να κρατήσουμε ανοιχτά αρκετά νοσοκομεία που τα είχαν βάλει στο στόχο οι μνημονιακές κυβερνήσεις, να αποφύγουμε τις μαζικές απολύσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, να παίξουμε κρίσιμο ρόλο στην κατάρρευση της αξιολόγησης. 

Χωρίς όλους αυτούς τους αγώνες των τελευταίων χρόνων δεν θα γινόταν η ανατροπή των Σαμαροβενιζέλων.



Με τους αγώνες μας, θα πάρουμε πίσω και ότι μας άρπαξαν
Η δημόσια υγεία είναι σε κατάσταση τραγική με τις συνεχείς βαθιές περικοπές των κρατικών δαπανών υγείας, με τις συνεχείς μειώσεις των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, της φαρμακευτικής δαπάνης. Με τα συνεχή κλεισίματα και συγχωνεύσεις που οδήγησαν στην συρρίκνωση του δημόσιου τομέα υγείας, στην υπονόμευση της δημόσιας πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, των δομών ψυχικής υγείας και των ψυχιατρικών νοσοκομείων και ταυτόχρονα στην ασύδοτη πριμοδότηση μεγάλων κερδοσκοπικών εταιρειών που επενδύουν στην υγεία.
Έσπρωξαν το δημόσιο νοσοκομείο να λειτουργεί σαν εταιρεία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με τα χαράτσια, τα απογευματινά ιατρεία, τα κλειστά νοσήλεια, τα ιδιωτικά συνεργεία, την ίδρυση της ΕΣΑΝ ΑΕ κλπ.
Τρία χρόνια απο το προηγούμενο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ οι μνημονιακές πολιτικές έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας, την ώρα μάλιστα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Το δείχνει τραγικά η κατάσταση των κλειστών ΜΕΘ, των ράντζων στους διαδρόμους, των υποστελεχωμένων Τμημάτων- Κλινικών των Νοσοκομείων, των ελλείψεων εξοπλισμού, υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, υγειονομικού προσωπικού. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και να αλλάξουν τώρα.
  • Η αναγκαία χρηματοδότηση και οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού είναι από τις άμεσες προτεραιότητες, σίγουρα δεν ρίξαμε τους Σαμαροβενιζέλους για να ακούσουμε ξανά από υπουργούς «θα ήθελα…αλλά λεφτά δεν υπάρχουν για την υγεία».
Γιατί πλούτος υπάρχει, επιλογή να βάλεις χέρι και να τα δώσεις στην υγεία χρειάζεται
Μόνο για την μνημονιακή πενταετία 2010-2014 τα λεφτά που πήγαν στα τοκοχρεολύσια φτάνουν τα 174 δις ευρώ, σχεδόν όσο είναι το σημερινό ΑΕΠ! Μόνο για τόκους στην ίδια περίοδο το ποσό φτάνει τα 54 δις ευρώ, σχεδόν όσο ένας ετήσιος προυπολογισμός.
Οι βαθύπλουτοι στην Ελλάδα της κρίσης και της μαζικής ανεργίας αυξήθηκαν από 405 σε 505 άτομα (ο δεύτερος ταχύτερα αυξανόμενος πληθυσμός πάρα πολύ πλουσίων στην Ευρώπη) με πλούτο που έφτασε τα 60δις δολάρια.
Επιλογή και προτεραιότητα είναι να φορολογηθεί αυτός ο πλούτος και να πάψουμε να πληρώνουμε τους τοκογλύφους διεθνείς και ντόπιους τραπεζίτες, για να ξαναστήσουμε τα νοσοκομεία στα πόδια τους, να κερδίσουμε πραγματική δημόσια δωρεάν υγεία περίθαλψη πρόνοια για όλους και για όλες.


Για αυτό έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε αγωνιστικά για να υλοποιηθούν οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις μας, για να μην γίνουν πισωγυρίσματα.
Ξέρουμε ότι τα αφεντικά ντόπια και ευρωπαϊκά μαζί με τα κόμματά τους, οι οργανισμοί και οι θεσμοί τους (ΕΕ ΕΚΤ ΔΝΤ) θα δώσουν σκληρή μάχη για να μην κερδίσουμε όλα όσα παλεύαμε και θα χρειαστεί η δράση του εργατικού κινήματος για να τα επιβάλλει. 
Αλλά και από την μεριά της νέας κυβέρνησης οι κινήσεις συμβιβασμού με τους δανειστές, την τρόικα και την δεξιά, έχουν ξεκινήσει από πριν τις εκλογές και συνεχίζονται. Η παρουσία και μόνο του Καμμένου στην κυβέρνηση, είναι ένδειξη για τα εμπόδια που θα μπούνε μπροστά μας. 
Θα χρειαστεί η σύγκρουση με όλους αυτούς που θέλουν να συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χρέος που αυτοί δημιούργησαν, σε βάρος της υλοποίησης των δικών μας αναγκών για δουλειές, αυξήσεις, δικαιώματα, κοινωνικές υπηρεσίες. Κεντρική μάχη αναδεικνύεται:

  • η επιστροφή όλων των απολυμένων στις δουλειές τους. Άμεσα και όλων, χωρίς όρους, προυποθέσεις, εξαιρέσεις και αξιολόγηση.
  • να ξανανοίξουν όλες οι δομές που καταργήθηκαν, είτε πρόκειται για τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν ή συγχωνεύτηκαν, τις δομές πρόνοιας ή του ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ, αλλά και συνολικά την ΕΡΤ, τα ΕΠΑΛ, τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία κλπ.
Ηδη ανοίγει αυτός ο δρόμος με το πανεργατικό συλλαλητήριο για να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ στις 11 Φλεβάρη στο Ραδιομέγαρο και σε μια σειρά απο πόλεις πανελλαδικά.
  • Να σταματήσουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας. Να φύγουν τα ιδιωτικά συνεργεία και οι εργολαβίες από το δημόσιο νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα να ανοίξουμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Να βρεθούμε σαν υγειονομικό κίνημα στην διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 21 Μάρτη στην Ομόνοια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις πανελλαδικά.
Για την καταδίκη των δολοφόνων φασιστών της χρυσής αυγής.
Την νομιμοποίηση των μεταναστών εργατών - άσυλο στους πρόσφυγες – ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά.
Ανοιχτά νοσοκομεία σε κάθε ανασφάλιστο και μετανάστη

Να διεκδικήσουμε ξανά συνδικαλιστικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή, στην εργοδοτική τρομοκρατία.
Να στήσουμε ξανά δυνατά πρωτοβάθμια σωματεία, με ενίσχυση της δημοκρατίας των συνελεύσεων, με επιτροπές βάσης, με άπλωμα και ενίσχυση του οριζόντιου συντονισμού και του συντονιστικού νοσοκομείων που έπαιξε κρίσιμο ρόλο για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την στήριξη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των πρωτοβάθμιων σωματείων την προηγούμενη περίοδο.

Για αυτό το 14ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ δεν μπορεί να είναι μία από τα ίδια, χρειάζεται να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις. Απευθυνόμαστε σε κάθε σύνεδρο, σε όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις που βρεθήκαμε μαζί στον αγώνα για να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία από τις μνημονιακές πολιτικές, κόντρα στους ακροδεξιούς υπουργούς, τα ΜΑΤ και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, να αποφασίσουμε ενωτικά ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για να κερδίσουμε όλα όσα παλεύαμε μέχρι τώρα.

Ήρθε η ώρα ο αέρας της ανατροπής που σαρώνει στην κοινωνία να φυσήξει και στο 14ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ, για πρώτη φορά να σπάσουμε την κυριαρχία της ΠΑΣΚ ΔΑΚΕ και να περάσει η πλειοψηφία στις δυνάμεις του αγώνα και της αριστεράς, που πάλεψαν όλο το προηγούμενο διάστημα για ένα υγειονομικό κίνημα μαχητικό διεκδικητικό με ριζοσπαστικό προσανατολισμό και πλαίσιο αγώνα. Οι υγειονομικοί που στηρίζουν το νυστέρι θα στηρίξουν αυτή την προοπτική.


  • Το ΝΥΣΤΕΡΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ στο 14ο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχει και στηρίζει την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ.

No comments: