6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, June 4, 2014

ΠΟΕΔΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ:24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ



ΑΘΗΝΑ 2-6-2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 3147

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
30 ΜΑΪΟΥ 2014

Ολοκληρώθηκαν οι δύο γύροι των Περιφερειακών – Δημοτικών εκλογών και οι Ευρωεκλογές με σαφές μήνυμα καταδίκης της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση το προσεχές διάστημα είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει επικοινωνιακή επαναπροσέγγιση των τεράστιων κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων αφού δεσμεύεται προς την ΤΡΟΙΚΑ με τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, για συνέχιση της λιτότητας και μειώσεις των κοινωνικών δαπανών, τουλάχιστον έως το έτος 2018.
Νικητές των Ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη ήταν οι Ευρωσκεπτικιστές και οι Ακροδεξιοί. Το ίδιο και στη χώρα μας. Αποδεικνύεται ότι δεν αρκεί η καταδίκη των πράξεων των φασιστών – ακροδεξιών αλλά των ιδεών που έχουν παρεισφρήσει στην κοινωνία εξαιτίας των ασκούμενων πολιτικών που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες.
Παρά ταύτα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήρθε πρώτο και είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση των οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων, με ενίσχυση των οικονομιών «καζίνο» προς όφελος των επιχειρηματικών και χρηματοοικονομικών ομίλων.
Οφείλουμε με δυναμισμό να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε να ανατρέψουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές στη κατεύθυνση της δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου και της κοινωνικής συνοχής.
Κόπηκαν απότομα οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης αφού αποδείχθηκε μπροστά από την ευημερία των αριθμών πηγαίνει η δυστυχία των ανθρώπων. Τα δημοσιονομικά επιτεύγματα που επικαλείται η κυβέρνηση επιτεύχθηκαν μέσω της λιτότητας και της μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Οι δαπάνες για την Υγεία διαμορφώθηκαν πολύ κάτω σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες του Νότου που βρίσκονται σε αντίστοιχα προγράμματα στήριξης.
Στα Νοσοκομεία στέρεψαν οι Κωδικοί των Προϋπολογισμών αν και βρισκόμαστε στα μέσα του έτους, με σοβαρές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Προσλήψεις προσωπικού ανακοινώνονται συνεχώς από τη Κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα τα 4 τελευταία έτη είχαμε μηδενικές προσλήψεις και 15.000 αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Συνταξιοδοτήσεις που θα αυξηθούν εξαιτίας των νέων επερχόμενων δυσμενών αλλαγών που προβλέπουν τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ και το ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (Ν.4254/2012)
Νέες μειώσεις συντάξεων εξαιτίας των αλλαγών στο τρόπο υπολογισμού Κύριων και Επικουρικών σύμφωνα με την βιωσιμότητα τους χωρίς όμως επαρκή χρηματοδότηση, συγχωνεύσεις, κατάργηση κοινωνικών πόρων, μείωση εργοδοτικών εισφορών, κατασπατάληση αποθεματικών, υψηλή ανεργία, εισφοροδιαφυγή κ.λ.π.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα μείζονα ζητήματα της Υγείας με τη γνωστή νεοφιλελεύθερη συνταγή. Μετακυλύει το κόστος στους πολίτες. Μετά την ψευτομεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης το σύνολο του κόστους της Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πέρασε στις τσέπες των πολιτών.
2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστοι είναι αποκλεισμένοι από το σύστημα και οδηγούνται στη φιλανθρωπία ή στα αζήτητα. Η κυβέρνηση επικοινωνιακά προωθεί την πρόσβαση με το κόστος όμως να καλύπτεται από τους εξανεμισμένους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, αφού δεν προτίθεται να διαθέσει 700 εκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που απαιτούνται. Το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ήταν αυτονόητο να διατίθετο γι’ αυτό το σκοπό, κατευθύνεται ως ψίχουλα εφάπαξ σε κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στηρίζουν τη κυβέρνηση.
Στο συρτάρι του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται νέες Συγχωνεύσεις – Καταργήσεις Νοσοκομειακών Μονάδων, Κλινών, Κλινικών και Οργανικών Θέσεων. Επίσης η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτών υπηρεσιών. Μετά την φύλαξη, τις δευτερογενείς διακομιδές και τις μεταφορές των Νοσοκομείων, έτοιμη είναι η εστίαση και το σύνολο των εναπομεινάντων υπηρεσιών (δηλώσεις αρμόδιων υπουργών).
Η ΕΠΥ προκήρυξε διαγωνισμό για την εκχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων. Μνημονιακοί Νόμοι προβλέπουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων σε όλες τις ειδικότητες (προσλήψεις με μπλοκάκια).
Ο Υπουργός Υγείας έβγαλε τα κάστανα από τη φωτιά της κυβέρνησης. Από τις 12.500 διαθεσιμότητες του έτους 2014 έδωσε πάνω από 10.000 (υγειονομικοί υπάλληλοι πρώην ΕΟΠΥΥ, οδηγοί, φύλακες συνέχεια των 1665 υγειονομικών από τα 8 καταργημένα Νοσοκομεία). Και είναι πάντα πρόθυμος.
Ακριβώς τη συγκεκριμένη ανάλγητη πολιτική που στοχεύει στη διάλυση των κοινωνικών αγαθών προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σύστημα ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ να ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ αυτή τη ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ.
Εμείς μάλιστα οι Υγειονομικοί που σε αντίξοες συνθήκες εργασίας, με εργασιακή εξουθένωση, με καταστρατήγηση των στοιχειωδών θεσμοθετημένων δικαιωμάτων στα ωράρια εργασίας (πενθήμερο, κανονικές άδειες, 8ωρη απασχόληση) προσφέρουμε υψηλής ποιότητας Νοσοκομειακή Φροντίδα και Υποστηρικτικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναπτυχθούν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού στο εσωτερικό της Δημόσιας Διοίκησης μεταξύ των υπαλλήλων, αλλά και στο εξωτερικό σε σχέση με τους ανέργους και τους κοινωνικά αποκλεισμένους πολίτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχικές προθεσμίες του Ν.4250/2014 έτρεχαν εντός της προεκλογικής περιόδου. Με την προσεκτική προσέγγιση του ζητήματος από την ΠΟΕΔΗΝ δεν επιτρέψαμε τέτοια φαινόμενα με αποτέλεσμα η κυβέρνηση άρον – άρον να δώσει παράταση για μετά τις εκλογές. Ο επιμερισμός των ποσοστών από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων θα γίνει έως τέλος Ιούνη και οι αξιολογήσεις θα ολοκληρωθούν τέλος Αυγούστου.
Δεν πρόκειται περί ενός συστήματος Αξιολόγησης αλλά βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων.
Τουλάχιστον το 15% των υπαλλήλων του κάθε Φορέα κατατάσσεται στους βαθμούς από 1 έως 6,9. Ο Νόμος προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των εν λόγω υπαλλήλων. Οι δηλώσεις όμως του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν σαφείς.
Στους υπαλλήλους που βαθμολογούνται με βαθμούς από 1 έως 6,9 αποσυνδέεται η οργανική θέση από το φορέα «που πήρε κάτω από τη βάση». Τίθενται σε διαρκή κινητικότητα και συστήνουν τη νέα δεξαμενή Διαθεσιμοτήτων – Απολύσεων στο Δημόσιο.
Ταυτόχρονα ανακατανέμεται το ίδιο μισθολογικό κόστος με την καθιέρωση ατομικών μισθών. Θα μειώνονται οι μισθοί των υπαλλήλων με χαμηλό βαθμό και τα χρήματα, αν και υποτίθεται ότι θα κατευθύνονται στους αρίστους υπαλλήλους ως κίνητρο επίτευξης στόχων, θα καταλήγουν στο Κρατικό Προϋπολογισμό. Εξάλλου με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο μειώνεται 1,3δις ευρώ και η βαθμολογική, μισθολογική προαγωγή στους βαθμούς του νέου μισθολογίου (ν.4024/2011) παγώνει έως τουλάχιστον τέλους του έτους 2016. Επίσης προβλέπει 97.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο (διαθεσιμότητες - απολύσεις).
Μέχρι 25% των υπαλλήλων κατατάσσεται στους βαθμούς 9 και 10 και συστήνουν τη νέα λίστα από την οποία θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων όλων των επιπέδων. Το 30% των σημερινών Προϊσταμένων όλων των επιπέδων οργανικών μονάδων υποχρεωτικά βαθμολογούνται κάτω του βαθμού 8,9. Έτσι χάνουν τη θέση τους ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.
Αξιολογητές για τους υπαλλήλους είναι οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων (εισήγηση Προϊστάμενου Τμήματος και αξιολόγηση από τον Διευθυντή της υπερκείμενης οργανικής μονάδας) και για τους Προϊσταμένους, οι Διοικητές των Νοσοκομείων κατόπιν εισήγησης των Διευθυντών.
Επιχειρείται η κομματική χειραγώγηση της Δημόσιας Διοίκησης επειδή οι σημερινοί προϊστάμενοι σχεδόν στο σύνολό τους είναι με ανάθεση από τους Διοικητές και είναι ευάλωτοι σε κομματικές – πολιτικές πιέσεις. Επίσης ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη διαβούλευση Νομοσχέδιο στο οποίο καθιερώνεται η προφορική Συνέντευξη που εξασφαλίζει μόρια σε ποσοστό 50% έως 70% για την επιλογή Προϊσταμένων Οργανικών Μονάδων. Διενεργείται από Επιτροπή Συνεντεύξεων η οποία ορίζεται από τον Υπουργό με τη συμμετοχή στην επιτροπή ιδιώτη εμπειρογνώμονα!!!
Ο επιμερισμός των ποσοστών γίνεται από τους Διοικητές των Νοσοκομείων. Πως οι Διοικητές και οι Διευθυντές των υπηρεσιών των Νοσοκομείων θα χαρακτηρίσουν το 15% του προσωπικού ως ανεπαρκή όταν με την δική τους υπογραφή εκτελούν υπεύθυνες υποστηρικτικές εργασίες και νοσηλευτική φροντίδα;
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.
  • Έως τέλος Ιουνίου οργανώνουμε Παραστάσεις Διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις για να μην επιμερίσουν ποσοστά κατάταξης ανά υπηρεσία. Παραστάσεις Διαμαρτυρίας με πρωτοβουλίες των Σωματείων (Γενικές Συνελεύσεις, καταλήψεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες με την συμμετοχή και κάλυψη από την ΠΟΕΔΗΝ).
  • Ταυτόχρονα προχωράμε την συλλογή υπογραφών στο κείμενο της ΠΟΕΔΗΝ - ΑΔΕΔΥ. Η υπογραφή των υπαλλήλων είναι σημαντική και πρέπει να εξηγείται ότι με την υπογραφή τους αρνούνται την αξιολόγηση σε όλες τις φάσεις, ανεξάρτητα των πιέσεων που θα δεχθούν από τις Διοικήσεις.
Όταν μοιραστούν τα Φύλλα Αξιολόγησης χωρίς να συμπληρωθούν, χωρίς να υπογραφούν, χωρίς να γίνει αυτοαξιολόγηση παραδίδονται στο Σωματείο.
  • Έως Τρίτη 10 Ιούνη φωτοτυπίες των υπογραφών κοινοποιούνται στη ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να τις αξιοποιήσει σε Συνεντεύξεις Τύπου και τις Απεργιακές Κινητοποιήσεις.
  • Έως Παρασκευή 6 Ιουνίου αναμένουμε ενημέρωση για την πορεία των υπογραφών.
  • Έως Πέμπτη 19 Ιούνη με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ θα υπάρξει Πανελλαδική 24ωρη Απεργιακή Κινητοποίηση και Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.
  • Συμμετέχουμε δυναμικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από την ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ.
  • Πρότασή μας προς την ΑΔΕΔΥ είναι να προκηρύξει 24ωρη Πανδημοσιουπαλληλική Κινητοποίηση ενάντια των Αξιολογήσεων.
  • Δυναμική Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο που οργανώνει η ΑΔΕΔΥ στη Πλατεία Κλαυθμώνος την Πέμπτη 6/5/2014 και ώρα 6.30μμ και την πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών ενάντια στις Αξιολογήσεις και Διαθεσιμότητες – Απολύσεις.
Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες για Ακύρωση της Αξιολόγησης στη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (εξώδικο, προσφυγή ΣτΕ, αίτηση ακύρωσης κλπ)
Συνάδελφοι,
Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που είναι Νόμος του Κράτους (ν.4254/2014) δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η κυβέρνηση με το νέο Σύστημα Αξιολόγησης επιδιώκει να συνεχίσει τη λιτότητα, τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Κοινωνικών Αγαθών.
Επιδιώκει Νέες Διαθεσιμότητες και Απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επιδιώκει Νέες Μειώσεις Μισθών
Επιδιώκει την εκχώρηση στους επιχειρηματικούς ομίλους υφιστάμενες υπηρεσίες και δραστηριότητες των Δημόσιων Φορέων Υγείας – Πρόνοιας.
Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθούν τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά.
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                                  Ο ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                                           ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


No comments: