6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, December 11, 2007

ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΙΘ

Το νήμα των περσινών κινητοποιήσεων έπιασαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης με τη Γενική Συνέλευση της ΕΝΙΘ στις 31 Οκτώβρη που αποφάσισε δύο βδομάδες αποχή από τα εξωτερικά ιατρεία και τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις και πενθήμερη απεργία από τις 3 ως τις 7 Δεκέμβρη. Η αγανάκτηση των συναδέρφων για την κοροϊδία του Αβραμόπουλου (που όχι μόνο άφησε ένα χρόνο χωρίς να δώσει αυξήσεις και να κάνει προσλήψεις για την εφαρμογή του 48ωρου, αλλά με το νέο προϋπολογισμό ελαττώνει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία με αποτέλεσμα την περαιτέρω πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα υγείας αλλά και την εξόντωση και απαξίωση των νοσοκομειακών γιατρών) εκφράστηκε μέσα από την σχεδόν ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης.
Η συμπαράσταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του Ιατρικού τμήματος του πανεπιστημίου και του ΔΕΠ της Ιατρικής που εξασφάλισε το ΔΣ της ΕΝΙΘ αλλά και η επιστολή που μοιράστηκε σε όλους τους διευθυντές των κλινικών και των τμημάτων βοήθησε να σπάσει η τρομοκρατία κυρίως απέναντι στους ειδικευόμενους αλλά και να περιοριστεί η απεργοσπαστική δράση των πανεπιστημιακών. Ταυτόχρονα ο τοπικός τύπος έδωσε δημοσιότητα στις κινητοποιήσεις με πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες και με τηλεοπτικές εκπομπές. Αυτό όμως που ήταν το καθοριστικό για την επιτυχία της απεργίας ήταν η συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε όλα τα νοσοκομεία. Έτσι έφτασε να μπει η αφίσα σε όλα τα νοσοκομεία και να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί για τις κινητοποιήσεις. Στο Ιπποκράτειο δημιουργήσαμε ανοιχτή απεργιακή επιτροπή με συμμετοχή ειδικών και ειδικευόμενων που με καθημερινές περιοδείες ανοίξαμε τη συζήτηση με όλους τους συναδέρφους.
Αυτό ήταν που τρόμαξε τις διοικήσεις των νοσοκομείων και του υπουργείου. Στο Ιπποκράτειο οι χαφιέδες της διοίκησης κατέβαζαν καθημερινά την αφίσα της απεργίας με προκλητικό τρόπο αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αφού αμέσως τις ξαναβάζαμε. Οι διοικήσεις ζήτησαν εντελώς παράνομα την καταγραφή των συναδέρφων που συμμετέχουν στην αποχή για να τρομοκρατήσουν αλλά και να απειλήσουν ότι θα περικοπούν χρήματα από τους απέχοντες ιατρούς. Οι απειλές τους όμως έπεσαν στο κενό. Η αποχή είχε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς τα περισσότερα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και οι προγραμματισμένες εξετάσεις δεν πραγματοποιήθηκαν. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι αναβλήθηκαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω της καθολικής αποχής των αναισθησιολόγων και της καθημερινής περιφρούρησης από την απεργιακή επιτροπή. Μέσα σε αυτό το κλίμα η πρόταση του Αβραμόπουλου για υπογραφή συλλογικής σύμβασης με την ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών έπεσε στο κενό. Η εικόνα που μεταφέραμε από τη Θεσσαλονίκη στο γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόρριψη της πρότασης αλλά και έβαλε την πίεση στο γενικό συμβούλιο να καλέσει σε τριήμερη πανελλαδική απεργία σε συντονισμό με την ΕΝΙΘ.
Η συνέχεια ήταν η οργάνωση της απεργιακής κλιμάκωσης. Στο Ιπποκράτειο ως απεργιακή επιτροπή καλέσαμε μία συνέλευση για την οργάνωση της τελικής ευθείας και μία συνέλευση ειδικευόμενων όπου για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι νέοι γιατροί βρέθηκαν να συζητάνε για τα προβλήματα τους αλλά και για τις κινητοποιήσεις αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Έτσι παρόλο το μουδιασμένο ξεκίνημα της πρώτης ημέρας, με τη συνεχή ενημέρωση και περιφρούρηση της απεργιακής επιτροπής, η συμμετοχή στην απεργία συνεχώς αυξάνεται και ακόμη και συνάδερφοι που δίσταζαν ή δέχονταν πιέσεις και εκβιασμούς τώρα ετοιμάζονται να απεργήσουν. Η συγκέντρωση στις ΔΥΠΕ στις 5/12 είναι το ραντεβού όλων μας για να εκφράσουμε την αγανάκτηση και την αποφασιστικότητά μας απέναντι στο υπουργείο και την κυβέρνηση. Και την επόμενη στη γενική συνέλευση της ΕΝΙΘ συζητάμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ήδη είναι δεδομένη η συμμετοχή μας στην πανεργατική απεργία στις 12 Δεκέμβρη για να ενωθούμε με το ποτάμι των εργαζομένων που θα διαδηλώνουν για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης. Άλλωστε οι επιθέσεις της κυβέρνησης είναι και απέναντι στις συντάξεις μας, με την ένταξη του ΤΣΑΥ στο Ταμείο Επιστημόνων την ώρα που οι μεγαλοκλινικάρχες χρωστάνε πάνω από 1 δις ευρώ στο ΤΣΑΥ. Είναι ενδεικτικό ότι η προκήρυξη που μοιράζουμε στους ασθενείς και τους επισκέπτες εισπράττει μόνο επιδοκιμαστικά σχόλια από τον κόσμο.
Αυτό που δείχνει ο αγώνας μας είναι πως παρ ’όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες (επείγοντα περιστατικά που απαιτούν προσωπικό ασφαλείας, πανεπιστημιακοί, επιστημονικοί συνεργάτες, στρατιωτικοί γιατροί και «φακελάκηδες» που λειτουργούν απεργοσπαστικά) οι γιατροί που με τη δουλειά τους προσφέρουν δημόσια υγεία στην κοινωνία μπορούν να τσαλακώσουν τον «ατσαλάκωτο» και να κερδίσουμε τη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται και η ανάγκη για μια ξεκάθαρη αριστερά μέσα στα νοσοκομεία. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις τρικλοποδιές της κυβέρνησης δεν αρκεί ο «ρεαλισμός» των συμβολικών και επικοινωνιακών κινήσεων, ούτε η λογική της «αποχής διαρκείας» γιατί οι συνάδερφοι «δεν μπορούν να χάνουν μεροκάματα», ούτε οι απόψεις ότι το πρόβλημα των νοσοκομείων είναι «διαχειριστικό» που θα λυθεί με τον «υγιή ανταγωνισμό». Η αριστερά δεν πρέπει να καταγγέλλει και να εμμένει στην καθαρότητα των πλαισίων, ούτε να αφήνει την οργάνωση και τη συνέχεια χωρίς πολιτική συζήτηση και σχέδιο περιμένοντας απλά να μετρήσει τη διάθεση του κόσμου. Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο αγωνιστών σε κάθε νοσοκομείο που θα πρωτοστατεί στους αγώνες, θα απλώνει τη συμπαράσταση και θα δίνει τις πολιτικές απαντήσεις στον κόσμο που παλεύει. Ένα τέτοιο δίκτυο προσπαθεί να χτίσει η Πρωτοβουλία Γένοβα και σας καλεί να το χτίσουμε μαζί για να τσακίσουμε τις επιθέσεις του Αβραμόπουλου και της κυβέρνησης.
Γιάννης Κούτρας Απεργιακή επιτροπή Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης

No comments: