6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Thursday, October 12, 2017

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ 11/10

12/10/2017
Εκατοντάδες υγειονομικοί συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο της ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 11/10. Ήταν το πρώτο μαζικό απεργιακό συλλαλητήριο ενάντια στην Αξιολόγηση και τους εκβιασμούς της Γεροβασίλη, διεκδικώντας ταυτόχρονα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αύξηση της χρηματοδότησης για την Δημόσια Υγεία.
Η ΠΟΕΔΗΝ είχε κηρύξει 24ωρη απεργία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας και στάση εργασίας για τα νοσοκομεία της Αθήνας. Αρκετά σωματεία επέκτειναν τη στάση εργασίας (Γεννηματάς, Αγ.Σάββας, ΑγΌλγα, Αττικό, κα )σε απεργία για ολόκληρη την πρωινή βάρδια. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με συγκέντρωση στις 8πμ στο Νοσοκομείο Παίδων και στη συνέχεια με πορεία πήγαν μέχρι το Υπουργείο Υγείας, κάνοντας στάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μάλιστα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου έκαψαν συμβολικά τα φύλλα αξιολόγησης. Σε όλη τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές αυξάνονταν καθώς προσυγκεντρώσεις σωματείων ενώνονταν στη διαδρομή.

Μαζική ήταν η παρουσία σωματείων κι εργαζομένων που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Από τα προαύλια των νοσοκομείων τους ξεκίνησαν νωρίς το πρωί απεργοί από το Γεννηματάς και το Σωτηρία, ενώθηκαν στη Μεσογείων με συναδέλφους τους από τον Ερυθρό και βάδισαν μέχρι το Παίδων Αγ.Σοφία, όπου βρίσκονταν απεργοί από το Αγ.Κυριακού το Λαϊκό, το Δρομοκαΐτειο κι άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, αλλά και αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειας. Στη συμβολή Αλεξάνδρας και κηφισίας οι διαδηλωτές ενώθηκαν με τους απεργούς από τον Αγ.Σάββα και το Ελπίς και λίγο πιο κάτω με τους συναδέλφους τους από το Ιπποκράτειο και τον Ευαγγελισμό.
Μετά τη συγκέντρωση έγινε σύσκεψη του Συντονιστικού των Νοσοκομείων προκειμένου να γίνει εκτίμηση της απεργίας και του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση αλλά και να συζητηθούν τα επόμενα βήματα οργάνωσης της αντίστασης, ενάντια στους εκβιασμούς της κυβέρνησης που συνεχίζονται, πάρα το γεγονός ότι η αξιολόγηση έχει αποτύχει σε ποσοστό 80%.
Στη συζήτηση απο πολλούς συνάδελφους αναδείχτηκε ο σημαντικός ρόλος των δυνάμεων του συντονιστικού νοσοκομείων, που κόντρα σε όλες τις αντιλήψεις και τις παρατάξεις που συνεχίζουν να υποτιμούν το ρόλο αυτών των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και της ανάγκης οργανωσής τους, ρίχτηκαν στην μάχη, με την απεργιακή αφίσσα και την προκήρυξη που κυκλοφόρησαν πανελλαδικά, με συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις απεργιακών επιτροπών, νοσοκομείο το νοσοκομείο, τμήμα το τμήμα, για την επιτυχία της απεργίας, αλλά και της μαζικής συμμετοχής των εργαζόμενων στο απεργιακό συλλαλητήριο, συλλογικά με τα πανο των πρωτοβάθμιων σωματείων τους.


Στη συζήτηση ήρθαν πολύτιμες εμπειρίες απο την σύγκρουση με την αξιολόγηση της Γεροβασίλη, τις εξελίξεις στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία (επικουρικοί, ΟΑΕΔ), αλλά και τονίστηκε η ανάγκη για δυνάμωμα και άπλωμα του οριζόντιου δικτύου του συντονιστικού, καλώντας κάθε υγειονομικό και κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο να προσθέσει δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.
Μέσα απο την συζήτηση αποφασίστηκε ότι:
  • Διεκδικούμε απο την ΠΟΕΔΗΝ νέα απεργιακή συνέχεια απέναντι στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της αξιολόγησης, τη δραματική έλλειψη προσωπικού και τις συνεχείς περικοπές της κυβέρνησης ( και με το προσχέδιο του προυπολογισμού για το 2018), τις αντιδραστικές αναδιαρθώσεις στην υγεία και τον ανισυνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει.
  • Καλούμε την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να καλέσει (την αποφασισμένη απο το ΓΣ της) πανδημοσυππαληλική πανελλαδική απεργία
  • Συνεχίζουμε την απεργία αποχή απο την αξιολόγηση. Διεκδικούμε στα νοσοκομεία μέρα δράσης στις 23/10 όπου τυπικά λήγει η διαδικασία αξιολόγησης.
  • Αποφασίστηκε επίσης το Συντονιστικό να αναλάβει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες δράσης απαιτώντας μόνιμη δουλειά για τους 3.000 εργαζόμενους του προγράμματος ΟΑΕΔ των οποίων η σύμβαση λήγει στις αρχές του 2018 με οργάνωση μιας πρώτης ανοιχτής συνέλευσης στις 31/10 6μμ στο αμφιθέατρο του Αγ. Σάββα.
  • Καλούμε καθε εργαζόμενο/εργαζόμενη στα νοσοκομεία, να συμμετέχει στην ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ και του ΦΑΣΙΣΜΟΥ στις 14-15/10 στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Ρουφ – Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη ( Σάββατο 14/10 προσέλευση 12μμ)




No comments: