6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, June 5, 2017

ΕΙΝΑ: ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΠΓΝΠ

ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ Ε.Ι.Ν.Α ΤΕΤΑΡΤΗ 31/05/17

Το «Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ» αποτελεί την εφαρμογή της πολιτικής της Ε.Ε στο χώρο της Υγείας, που ενσωματώνοντας αυτούσια τη σχετική κοινοτική οδηγία οδηγεί σε κυκλικό ωράριο την ιατρική υπηρεσία και εντατικοποιεί κι άλλο την εργασία μας. Με πρόσχημα την αποφυγή του προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση καταφεύγει σε μια επικοινωνιακά σαθρή προσπάθεια να «διαχειριστεί» το χρόνο εργασίας των γιατρών. Αντίστοιχα επικοινωνιακές ήταν και οι «αυξήσεις» που δόθηκαν μέσω της αναπροσαρμογής του μισθολογίου των γιατρών, μιας και με την οριακή αύξηση του βασικού μισθού και τη φορολόγηση του επιδόματος βιβλιοθήκης αυξάνονται οι φόροι και οι ασφ. κρατήσεις τόσο που τελικά προκύπτει μείωση των αποδοχών σε βάθος έτους.
Τι προβλέπει:
-          Καταργεί τις 17ωρες (καθημερινές) και 24ωρες (αργίες) εφημερίες και καθιερώνει τις 5ωρες (3 μμ – 8 μμ τις καθημερινές) και τις 12ωρες (8μμ – 8 πμ καθημερινές – ΣΚ – αργίες και 8πμ – 8 μμ ΣΚ – αργίες).
-          Ο αριθμός των ημερών που ένας γιατρός εφημερεύει διπλασιάζεται, αφού θα χρειάζονται αρκετά περισσότερες μέρες εφημερίας με το 12ωρο για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι προβλεπόμενες ώρες και ημέρες εργασίας και μειώνονται δραματικά οι ελεύθερες μέρες. Προβλέπεται μόνο ένα (1) ρεπό αν έχει δουλέψει κανείς και τις δυο μέρες του Σαββατοκύριακου.
-          Καθιερώνει την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Είναι έωλο το επιχείρημα πως αυτό θα ισχύει για 3 χρόνια «ΜΕΧΡΙ» να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Νομιμοποιείται δηλαδή ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία (πράγμα που ήδη γίνεται σε πολλά τμήματα), ενώ ταυτόχρονα μεταβιβάζεται η ευθύνη ιατρικού λάθους λόγω υπερεργασίας στο γιατρό που έχει υπογράψει ατομική δήλωση.
-          Δίνει στην εργοδοσία το απόλυτο δικαίωμα να μετατρέπει τις ενεργείς εφημερίες σε εφημερίες ετοιμότητας κατά το δοκούν. Οι εφημερίες ετοιμότητας δεν θα λογίζονται ως χρόνος εργασίας (άρθρο 2, παρ. στ) παρά μόνο κατά τις ώρες που ο γιατρός θα «απασχολείται εντός του χώρου εργασίας όταν καλείται» (άρθρο 6, παρ. 5αγ).
Τι συνέπειες θα έχει:
- Η εμπειρία από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής οδηγίας σε κράτη-μέλη της ΕΕ έχει δείξει ότι παρατηρήθηκε επιδείνωση στην ποιότητα φροντίδας των ασθενών λόγω των χρονικών περιορισμών στις διαδικασίας παραλαβής-παράδοσης ασθενών, μείωση του χρόνου και της ποιότητας εκπαίδευσης των γιατρών, χρησιμοποίηση γιατρών εκτός ιατρικής ομάδας (αυτοαπασχολούμενων) με ελαστικές σχέσεις εργασίας για κάλυψη των προγραμμάτων και ευρεία εφαρμογή συστήματος εφημεριών τομέα (Ι. Μαστρογιάννης, Η εφαρμογή της οδηγίας 2003/88/ΕΚ περί οργάνωσης του χρόνου εργασίας στον τομέα της υγείας, 2016).         
-Αυξάνεται ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας ως τις 60 ώρες. Μειώνεται ο συνολικός χρόνος για αντισταθμιστική ανάπαυση.  Εντατικοποιείται η εργασία και ελαστικοποιείται πλήρως το ωράριο. Κατακερματίζεται ο εργάσιμος και ο μη εργάσιμος (ελεύθερος) χρόνος. Αυξάνει άτυπα ο εργάσιμος χρόνος, λόγω παραμονής μετά τη λήξη της βάρδιας. Μειώνονται οι ανάγκες προσλήψεων γιατρών, μέσω της εντατικοποίησης της εργασίας των ήδη υπηρετούντων. Ανατρέπεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των κλινικών, των ιατρείων, των τμημάτων και ο προγραμματισμός των εργασιών μέσα στο 24ωρο. Διαλύεται η συνοχή των κλινικών. Δεν θα υπάρχει χρονικό διάστημα που θα συναντιούνται όλοι οι γιατροί του τμήματος. Στην Π.Φ.Υ. μειώνονται ριζικά οι εφημερίες και κατά συνέπεια οι συνολικές αποδοχές των γιατρών. Στο απογευματινό ωράριο θα παρέχονται υποβαθμισμένες υπηρεσίες, λόγω μη λειτουργίας των εργαστηρίων και της έλλειψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.
- Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σχέδιο κυκλικού ωραρίου, που στόχο έχει τη μείωση των γιατρών που χρειάζονται για να καλύπτονται τα προγράμματα εφημεριών. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η κατάργηση της συνοχής της ιατρικής ομάδας και τα αποτελέσματα τόσο στην αντιμετώπιση των ασθενών όσο και στην (ήδη ελλειμματική) εκπαίδευση των ειδικευόμενων θα είναι καταστροφικά.
Τα χρήματα του ευρωπαϊκού προστίμου θα επαρκούσαν για την πρόσληψη χιλιάδων μόνιμων επιμελητών Β. Ας τα διαθέσει λοιπόν η κυβέρνηση για να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε και να μην διαλύονται οι ζωές των γιατρών και να βελτιωθεί άμεσα η περίθαλψη των ασθενών και να μην πληρώνει η χώρα πρόστιμο.
Το «σχέδιο νόμου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιστρέφεται ως απαράδεκτο. Οι νοσοκομειακοί θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με γενικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και συντονισμό του αγώνα τους.
Διεκδικούμε:
  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους τους υγειονομικούς
  • Επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια.
  • Δωρεάν, αποκλειστικά δημόσια, σύγχρονη περίθαλψη για όλους τους κατοίκους της χώρας
  • 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία (1) ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς.
  • Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία.
  • Δεν υπερασπιζόμαστε το υπάρχον απαράδεκτο εφημεριακό καθεστώς με τον εξαναγκασμό σε 24ωρη και συχνά 36ωρη συνεχή εργασία. Διεκδικούμε επαρκή ανάπαυση εντός του εφημεριακού χρόνου.
  • Πραγματοποίηση των τουλάχιστον 8000 αναγκαίων προσλήψεων μόνιμων επιμελητών στα νοσοκομεία και στα ΚΥ.
  • Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών με επάνοδο των αποδοχών μας στα επίπεδα του 2010.
  • Επιστημονική δημοκρατία και σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.
Συνελεύσεις της Ε.Ι.Ν.Α Τετάρτη 7/6, 12μμ (Στάση Εργασίας 12.00 ως 15.00) στο Ταχύρρυθμο του «Αγίου Ανδρέα» για τους συναδέλφους του ΓΝΠ/Κ.Υ/ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ και Πέμπτη 8/6, 9πμ (Στάση Εργασίας 8.00 ως 12.00) στο Αμφιθέατρο ΠΓΝΠ για τους συναδέλφους ΠΓΝΠ/ΓΝΑΑ, για ενημέρωση και συζήτηση του σχεδίου νόμου και οργάνωση κινητοποιήσεων
Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γραμματέας 
Δημήτρης Ζιαζιάς                                    Σπύρος Μάρκου

No comments: