6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, July 15, 2016

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:14/7 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΟΥ

Με πρωτοβουλία των σωματείων του Αγ. Σάββα, του Αττικού και του Ευαγγελισμού πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συγκέντρωση εργαζομένων απο τις εργολαβίες των νοσοκομείων μαζί με εργαζόμενους μόνιμους των δημοσίων νοσοκομείων. 

Ακολούθησε συνάντηση με τον υπουργό υγείας Α. Ξανθό όπου οι εκπρόσωποι των σωματείων των νοσοκομείων ζήτησαν την μονιμοποίηση των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας , σίτησης, φύλαξης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι ελαστικού τύπου ατομικές συμβάσεις . Παράλληλα έβαλαν ξανά στο τραπέζι το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των ελαστικά εργαζομένων , επικουρικών , μπλοκάκια , πεντάμηνα κτλ, και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να μη καταρρεύσουν τα νοσοκομεία . 

Ο υπουργός αποδέχτηκε το δίκαιο των αιτημάτων των εκπροσώπων , ωστόσο ανέφερε ξεκάθαρα πως η μνημονιακή επιτήρηση ακόμα και να υπάρχουν τα λεφτά δεν επιτρέπει ούτε σύσταση μόνιμων θέσεων ούτε διορισμούς μόνιμων εργαζομένων . Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε  οι ατομικές συμβάσεις είναι ένα βήμα για να φύγουν οι εργολάβοι από τα δημόσια νοσοκομεία και να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους με λίγο καλύτερους όρους .

Κάτω από την πίεση με  έντονες αντιδράσεις για μια σειρά ζητημάτων που δεν διασφαλίζουν στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων (άδειες κανονικές αναρρωτικές επιδόματα προϋπηρεσία ) ο υπουργός αναγκάστηκε να δώσει υπουργική απόφαση για τη διασφάλιση της πληρωμένης κανονικής άδειας , της ολιγοήμερης αναρρωτικής αλλά άφησε αναπάντητο το ζήτημα των μακροχρόνιων αναρρωτικών . 

Στο ερώτημα τι θα γίνει με τις λήξεις των ατομικών συμβάσεων το τέλος του 17' είπε πως για το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία με ατομικές συμβάσεις, συμβάσεις επικουρικού , μπλογκάκια κτλ παρόλο που δεν τους επιτρέπει η τρόικα να τους μονιμοποιήσει θα κινείται στη λογική των παρατάσεων και των ανανεώσεων υλοποιώντας την πρόθεση τους να μη φύγει κανένας εργαζόμενος με αυτό το τρόπο που δουλεύει στα νοσοκομεία. 

Σε ερώτημα τι θα γίνει με τους επικουρικούς απάντησε πως έχει στείλει νομοθετική πρωτοβουλία για παράταση της θητείας τους έως και τα τέλη του 2017 θεωρώντας εξασφαλισμένη δημοσιονομικά σίγουρα τη παράταση μέχρι και τέλη Ιούνη του 17'.

Το συμπέρασμα είναι ότι η λιτότητα και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στη δημόσια υγεία συνεχίζονται, με μόνη δύναμη την κλιμάκωση των απεργιών που μπορούν να επιβάλουν μονομερώς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας. Στο δρόμο της κλιμάκωσης κάθε απεργιακή αγωνιστική πρωτοβουλία των σωματείων από τα κάτω μπορεί να αποσπά και να κερδίζει επιμέρους κατακτήσεις, που ανοίγουν την όρεξη των εργαζομένων για να τα κερδίσουμε όλα.


Κ.Καταραχιάς πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΑΓ.ΣΑΒΒΑ και μέλος του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ





No comments: