6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Monday, February 29, 2016

Μπροστά στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ, διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις για να εφαρμοστεί το 48ωρο

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου να καταδικάσει την Ελλάδα για την υπέρβαση του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών είναι μία πρόκληση για όλους τους γιατρούς της χώρας και θα αποτελέσει ένα φλέγον ζήτημα στο επικείμενο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ.
Για να μπορέσουμε να έχουμε μια καθαρή τοποθέτηση χρειάζεται πρώτα να θυμηθούμε τι έγινε την προηγούμενη φορά που τέθηκε το ίδιο ζήτημα πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν το ζήτημα λύθηκε προσωρινά με την υπογραφή της κλαδικής συμφωνίας μεταξύ ΟΕΝΓΕ και του τότε υπουργού υγείας Αβραμόπουλου το Δεκέμβρη του 2008. Η αρχική πρόταση του υπουργείου ήταν η πρόταση να δοθεί επίδομα εφημερίας, δηλαδή κατάργηση του χαρακτήρα της υπερωριακής εργασίας του χρόνου εφημερίας, ένα συνολικό χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Η τότε ηγεσία της ΟΕΝΓΕ Τσούκαλος (ΔΑΚΕ) και Λαοπόδης (ΠΑΣΚΕ) ήταν έτοιμη να υπογράψει την κατάπτυστη συμφωνία. Χρειάστηκε η κινητοποίηση της βάσης για να αποτραπεί η προδοσία. Μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο και λίγους μήνες μετά από ένα μαζικό κύμα επισχέσεων εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες (αυτό που ονομάστηκε η “άνοιξη του κινήματος των νοσοκομειακών γιατρών”), οδηγηθήκαμε σε έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ τον Ιούνιο του 2008, το οποίο απέρριψε την πρόταση Αβραμόπουλου και όρισε μία Διαπραγματευτική Ομάδα καθαιρώντας ουσιαστικά τους Τσούκαλο και Λαοπόδη.
Έτσι φτάσαμε μέσα από νέες μαζικές συνελεύσεις και κάτω από την απειλή εφημεριακού κραχ να αναγκαστεί ο Αβραμόπουλος σε υποχώρηση, έστω κι αν η πλειοψηφία της Διαπραγματευτικής Ομάδας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΕΓ) επέλεξε τον συμβιβασμό και όχι την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αγνοώντας τη διάθεση της βάσης. Η συμφωνία προέβλεπε αυξήσεις (περίπου 25%), εφτάωρο, ρεπό μετά από εφημερία, πολυδιευθυντικό σύστημα και υπόσχεση για προσλήψεις. Από αυτά οι αυξήσεις χάθηκαν με τις μνημονιακές περικοπές, το ρεπό ήταν πάντα εξαρτώμενο από τις διαθέσεις του κάθε διευθυντή, το πολυδιευθυντικό καταργήθηκε και οι προσλήψεις δεν έγιναν ποτέ, δικαιώνοντας έτσι το Νυστέρι και όλους τους συναδέλφους που διαφώνησαν με τον συμβιβασμό. Δεν ξεχνάμε όμως ότι η μάχη αυτή ήταν ένας από τους τελευταίους νικηφόρους αγώνες στην προ του μνημονίου εποχή και κερδήθηκε με την κινητοποίηση της βάσης και κινηματικές διαδικασίες.
Το δεύτερο πράγμα που χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε είναι πως δεν μπορούμε να έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαστήρια είναι σύμμαχοι μας. Η ίδια η ΕΕ με τα μνημόνια έχει απαγορεύσει κάθε πρόσληψη μπλοκάροντας ακόμα και τις ήδη δρομολογημένες κρίσεις και διορισμούς, ενώ ταυτόχρονα διαλύει το ασφαλιστικό και κάθε εργασιακή κατάκτηση. Με τον ίδιο τρόπο που οι διακηρύξεις για την πολιτισμένη Ευρώπη έχουν μετατραπεί σε κλειστά σύνορα, στρατόπεδα συγκέντρωσης και μαζικές δολοφονίες στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες, έτσι και η όποια “ευαισθησία” για το χρόνο εργασίας μας δεν μπαίνει πάνω από τις απαιτήσεις των πιστωτών, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια πως οι ευρωπαϊκές οδηγίες για το ωράριο έχουν απώτερο στόχο την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Αν ήθελαν πραγματικά να ελαφρύνουν τους γιατρούς θα επέβαλαν στην κυβέρνηση να δώσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ του προστίμου για προσλήψεις επιμελητών Β (ισοδυναμούν με πάνω από 6 χιλιάδες προσλήψεις).
Αυτό που δεν πρέπει να κάνει σε καμία περίπτωση η ΟΕΝΓΕ είναι να συναινέσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με το υπουργείο, διευκολύνοντας την κυβέρνηση. Χρειάζεται μια καθαρή απόφαση από το συνέδριο πως διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις για να εφαρμοστεί το 48ωρο, όπως ήταν η πάγια θέση μας αλλά και γιατί οι ελλείψεις είναι τώρα πολύ μεγαλύτερες, και ταυτόχρονα να πάρουμε πίσω όλα όσα μας λεηλάτησαν τα τελευταία χρόνια. Να μην αφήσουμε την κυβερνητική παράταξη της ΑΕΓ να γίνει νέος Τσούκαλος και Λαοπόδης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί μπορούν να ξηλώσουν τα μνημόνια στην πράξη επιβάλλοντας μαζικούς διορισμούς μέσα από ένα μαζικό κίνημα σε κάθε νοσοκομείο και σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στο νέο ασφαληστρικό.

 Γιάννης Κούτρας  Επικουρικός ακτινοδιαγνώστης μέλος της τότε διαπραγματευτικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ


No comments: