6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Tuesday, August 4, 2015

ΠΟΕΔΗΝ: Με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νέες Μεταρρυθμίσεις λιτότητας στον πολύπαθο τομέα της Υγείας

ΑΘΗΝΑ 31/07/2015
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 639
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα βήμα πριν το BLACK AOUT βρίσκονται τα Νοσοκομεία, εξαιτίας των πολιτικών που ασκούνται καθ΄ όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Με τις μηδενικές προσλήψεις και τη σταδιακή συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών (άνω του 60%), τα προβλήματα ημέρα με την ημέρα οξύνονται και οδηγούνται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.
Εξαιτίας των ασφυκτικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, τα Νοσοκομεία δεν επιχορηγήθηκαν με τα αντίστοιχα δωδεκατημόρια των μηνών που παρήλθαν (οκτώ δωδεκατημόρια), της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης στον εφετινό Προϋπολογισμό.
Στον Προϋπολογισμό του έτους 2015 προβλέπεται χρηματοδότηση 1,3 δις ευρώ, μειωμένη σε σχέση με το έτος 2014 κατά 230 εκ. ευρώ στο οποίο εξοφλήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα Νοσοκομεία έλαβαν έως τώρα το 18% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης (230 εκ. ευρώ), αν και παρήλθαν οι επτά πρώτοι μήνες του έτους.
Τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 700 εκ. ευρώ.
Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού και υλικών διατροφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς επίσης η ποιότητα του φαγητού των ασθενών. Αναβάλλουν χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, σύριγγες, βαμβάκι). Απευθύνονται σε άλλα Νοσοκομεία για χορήγηση δανεικών υλικών. Εργαζόμενοι για να προστατευτούν αγοράζουν γάντια και άλλα υλικά από την τσέπη τους.
Οφείλουν χρήματα στους αεριτζήδες εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους. Δεν φθάνει που προσφέρουν φτηνή και ανασφάλιστη εργασία, οφείλουν μισθούς άνω των πέντε μηνών.
Τριτοκοσμικές καταστάσεις.
ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ (Ν. 4334/2015) προβλέπεται η λειτουργία ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, έργο του οποίου είναι η περικοπή δαπανών, σε περίπτωση απόκλισης των ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ του Προϋπολογισμού, για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Είναι δεδομένο ότι ο Προϋπολογισμός βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και πρωτογενών ελλειμμάτων.
Με δεδομένες λοιπόν τις ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αυξήσει την κρατική χρηματοδότηση που προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, όπως δεσμευόταν προεκλογικά και μετεκλογικά, αλλά θα κουτσουρέψει περαιτέρω το προβλεπόμενο κονδύλι, για να καλύψει τις τρύπες των ελλειμμάτων.
Ίδιες πολιτικές προς υλοποίηση και στον ΕΟΠΥΥ. Η προϋπολογισθείσα χρηματοδότηση είναι 500 εκ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προβλεπόμενη στο συστατικό νόμο (0,6% του ΑΕΠ) και η ΤΡΟΪΚΑ (Quantreto) πιέζει για περαιτέρω συρρίκνωση.
Χωρίς πια να μπορεί να καμουφλάρεται η πραγματικότητα με τους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης, το ΕΣΥ οδηγείται σε διάλυση, οι υπηρεσίες μετατρέπονται σε ανταποδοτικές – ανταγωνιστικές και οι πολίτες όλο και περισσότερο καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.
Προσλήψεις προσωπικού ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε.
Η κυβέρνηση (και δια στόματος Πρωθυπουργού τον Απρίλη) συνεχίζει να ανακοινώνει μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα Νοσοκομεία.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ έως σήμερα είναι ο εξής:
Μηδέν Προκηρύξεις!!!
Μηδέν ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Επικουρικού Προσωπικού (η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί μόνιμο προσωπικό).
Μηδέν ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ Μόνιμου Προσωπικού!!!
Αντιθέτως με το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με το οποίο αναμένεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αν και προστατεύονται από το ΣΥΝΤΑΓΜΑ αφού θεμελιώθηκαν κατά τα έτη 2010, 2011, 2012, το κύμα παραιτήσεων προς συνταξιοδότηση στα Νοσοκομεία συνεχίζεται.
Εκτιμάται ότι πάνω από 2.000 Υγειονομικοί βρίσκονται σε διαδικασία παραίτησης προς συνταξιοδότηση.
Η μονοβάρδια είναι το σύνηθες στις κλινικές. Οφείλονται δεκάδες REPO στο προσωπικό και φυσικά δεν χορηγούνται κανονικές άδεις στους καλοκαιρινούς μήνες που διανύουμε.
Εργασιακή εξουθένωση χωρίς καμία αμφισβήτηση!!!
Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους εργαζόμενους και τους πολίτες χρήστες των υπηρεσιών, τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σε σχέση με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
Να εξηγήσει την περαιτέρω συρρίκνωση – απαξίωση του ΕΣΥ και την σταδιακή μετατόπιση του κόστους στις τσέπες των πολιτών.
Από την πρώτη συνάντηση στελεχών του Υπουργείου Υγείας με την ΤΡΟΪΚΑ, τέθηκε ζήτημα για μεταρρυθμίσεις λιτότητας, στον πολύπαθο τομέα της Υγείας.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρέθηκε η περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για τα Νοσοκομεία και η περαιτέρω μείωση των δαπανών προς το ΕΣΥ από τις διαθέσιμες δαπάνες της υγείας.
Κατά τους ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ δαπανούμε 3,1% του ΑΕΠ για τα Δημόσια Νοσοκομεία, με το Μ.Ο. στην Ευρώπη να είναι 2,9% του ΑΕΠ. Επίσης ισχυρίζονται ότι από το σύνολο των δημοσίων δαπανών για την υγεία το 54,8% κατευθύνεται στο ΕΣΥ, με το Μ.Ο. στην Ευρώπη να είναι στα 46,2%. Παραπλανητικά και στρεβλά στοιχεία για να αιτιολογήσουν νέες καταργήσεις κλινών, κλινικών, οργανικών θέσεων και νέα Λουκέτα Νοσοκομείων (ειδικά των διασυνδεόμενων). Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, η απαξίωση των Δημόσιων Μονάδων Ψυχικής Υγείας (είναι σε ισχύ το ΣΥΜΦΩΝΟ για κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων τέλους του έτους), η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών, η συρρίκνωση του ΕΚΑΒ και του Κράτους Πρόνοιας.
Δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση και την ΤΡΟΪΚΑ (Quantreto) να βάλει ταφόπλακα στο ΕΣΥ τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση της μεταπολίτευσης. Ούτε θα επιτρέψουμε την μετάλλαξη του ΕΣΥ σε ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
Όποιος θα διαθέτει χρήματα να βρίσκει την υγειά του και οι υπόλοιποι να πεθαίνουν αβοήθητοι!!!
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                                                ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

No comments: