6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Saturday, November 24, 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ



Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2012
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ
Τα μέτρα που ενέκρινε η τρικομματική πλειοψηφία των προθύμων με την ψήφιση του περιβόητου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2013, είναι τρομακτικά. Καταργούν την ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Αποσαρθρώνουν τις εργασιακές σχέσεις και οδηγούν σε ατομικές συμβάσεις εργασίας στο έλεος της εργοδοσίας. Επιβάλλουν κατώτερους μισθούς με Υπουργικές Αποφάσεις, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Παγώνουν τις 3ετίες επ΄ αόριστον, μέχρι να πέσει υποτίθεται η ανεργία κάτω από το 10%. Καταργούν το επίδομα γάμου. Οι όροι συνταξιοδότησης -ιδιαίτερα για τις γυναίκες- γίνονται εφιαλτικοί καθώς αυξάνουν τα όρια της συνταξιοδότησης στα 67. Ακρωτηριάζουν μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, δώρα, κοινωνικά επιδόματα. Αγνοούν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Αρείου Πάγου περί αντισυνταγματικότητας των ακραίων περικοπών και περί ορίων αξιοπρεπούς διαβίωσης. Διευκολύνουν τις απολύσεις. Κλείνουν επιχειρήσεις. Καθιστούν τους Δήμους πρόσθετους φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Εκποιούν και παραδίδουν σε πλιάτσικο τη δημόσια περιουσία. Διώχνουν τα νέα παιδιά, το νέο επιστημονικό δυναμικό της χώρας.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στην Υγεία οι επιπτώσεις είναι δραματικές. Άνω των 10.000 νοσοκομειακών κλινών κλείνουν με τις προβλεπόμενες συγχωνεύσεις Κλινικών – Τμημάτων και 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Οι δαπάνες για την Υγεία από 7507 εκ. ευρώ το 2009 μειώνονται κατά 41,4% και πέφτουν στα 4400 εκατ. ευρώ το 2013. Οι συνολικές περικοπές του Ενοποιημένου Κοινωνικού Προϋπολογισμού φτάνουν στα 5 δις. Ευρώ. Η φαρμακευτική δαπάνη από 3007 εκατ. ευρώ το 2012, γίνεται 2621 εκατ. ευρώ το 2013. Οι προνοιακές δαπάνες από 3671 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 1883 εκατ. ευρώ. Οι παροχές ασθένειας από 1961 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 1840 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων από 2653 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτει στα 2351 εκατ. ευρώ. Οι λειτουργικές δαπάνες του δημόσιου τομέα υγείας από 2453 εκατ. ευρώ το 2012, πέφτουν στα 2151 εκατ. ευρώ. Τα Ψυχιατρικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα καταργούνται μέχρι το 2015.
Οι αμοιβές των λειτουργών της υγείας ακρωτηριάζονται. Η μισθολογική εξόντωση των νοσοκομειακών γιατρών με τις περικοπές στο Ειδικό Ιατρικό Μισθολόγιο και την ωριαία αποζημίωση των εφημεριών, εξαφανίζει και τα τελευταία υπολείμματα της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του 2008. Tα κονδύλια εφημεριών από 323 εκατ. ευρώ το 2012, γίνονται 285 εκατ. ευρώ το 2013. Οι προσλήψεις έχουν μηδενιστεί, δεν γίνεται αντικατάσταση ούτε των συνταξιοδοτούμενων. Σε 8 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2012 μέχρι και τον Αύγουστο, έχουμε καθαρή μείωση προσωπικού κατά 2092 άτομα. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει εξ’ άλλου για τα νοσοκομεία 15112 αποχωρήσεις υπαλλήλων και μόνο 2261 προσλήψεις την πενταετία 2012-2016.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται την ώρα που η κοινωνία το χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, την ώρα που η ζήτηση υπηρεσιών αυξάνεται άνω του 30%.  Άνθρωποι πεθαίνουν αναμένοντας κρεβάτι σε ΜΕΘ, ενώ 154 έτοιμες κλίνες είναι κλειστές και μέχρι την 31/12/12 θα κλείσουν άλλες 40-50 διότι λήγουν οι συμβάσεις νοσηλευτών. Ο ΕΟΠΥΥ διαλύεται, η επείγουσα περίθαλψη υπονομεύεται, εμβόλια για τους ανασφάλιστους – ακόμη και τα παιδιά – δεν υπάρχουν παρά τις διαβεβαιώσεις. Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της υγείας. Καθιερώνεται η δυνατότητα στον οιονδήποτε επιχειρηματία ν΄ ανοίγει Πολυϊατρεία και να συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ.
Ταυτόχρονα τα μέτρα κάνουν πιο βάρβαρη τη μετακύλιση του βάρους στις άδειες τσέπες των λεηλατούμενων πολιτών, καθώς τροποποιούν δραματικά τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για να εισπράξουν άλλα 65 εκατ. ευρώ ετησίως. Εντάσσουν βίαια το ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ) στον καταρρέοντα ΕΟΠΥΥ και απαλλοτριώνουν την περιουσία του. Επιβάλλουν εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση υγειονομικού υλικού σε παραπληγικούς, τετραπληγικούς, νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους, οροθετικούς κ.ά. Καθορίζουν συμμετοχή 50% στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και 30% στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων επί του συνόλου της δαπάνης, προς συμβεβλημένες Ιδιωτικές Κλινικές, όταν γίνεται χρήση ΚΕΝ. Περιορίζονται οι δικαιολογούμενες φυσικοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες. Αυξάνουν τα ποσοστά συμμετοχής και τις κρατήσεις των ασφαλισμένων, πληθαίνουν τα εκτός λίστας φάρμακα, εμποδίζουν τη πρόσβαση των ανασφάλιστων, καθιερώνουν αυθαίρετα την αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας και καλύπτουν μόνον τα φθηνότερα γενόσημα φάρμακα, επιβάλλουν κράτηση ενός ευρώ για κάθε συνταγή. Το πιο τρομακτικό: επιβάλλουν είσπραξη – χαράτσι 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία, μέτρο που παρεμποδίζει τη νοσηλεία των φτωχών ανθρώπων, μέτρο που θα αυξήσει τις απώλειες ανθρώπων, θα κάνει πιο τραγική την ανθρωπιστική κρίση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Η κυβέρνηση των πολιτικών δυνάμεων που οδήγησαν την Ελλάδα στον βούρκο της υπερχρέωσης, που εναλλασσόμενες στην εξουσία λεηλάτησαν του πόρους των Ασφαλιστικών Ταμείων, διευκόλυναν τις μίζες, τη φοροδιαφυγή και την απάτη της Ζήμενς και του Χρηματιστηρίου, η κυβέρνηση των κομμάτων που οργάνωσαν ένα κράτος σπάταλο, διεφθαρμένο, διαπλεκόμενο, αναποτελεσματικό, ανυπόληπτο, που τα φάγανε μαζί με την εκλογική πελατεία τους, ισχυρίζεται ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν ήταν αναγκαία για να μην πτωχεύσει και να μην πεινάσει η Ελλάδα, για να αποπληρώσουμε το εθνικό χρέος , για να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη, για να μην επέλθει το χάος….
Ψεύδονται ή εθελοτυφλούν. Η μισή Ελλάδα ήδη πεινάει, το ¼ του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας, οι άνεργοι θα φτάσουν τους 1.750.000 στο τέλος του 2014. Η Ελλάδα ήδη ασφυκτιά, βρίσκεται σε συνθήκες εσωτερικής πτώχευσης και στάσης των κρατικών πληρωμών, η απόγνωση οδηγεί εκατοντάδες επιχειρηματίες στην αυτοχειρία. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα γίνει κόλαση με την εφαρμογή των καταστροφικών μέτρων. Ταυτόχρονα, η ύφεση θα διαιωνίζεται, το εξωτερικό χρέος θα φτάσει στα 189,1 % στα τέλη του 2013.
Η στρατηγική των Μνημονίων είναι να ταπεινώσουν την Ελλάδα, να λεηλατήσουν τον εθνικό πλούτο, να γονατίσουν και να υποτάξουν τον ελληνικό λαό, να εξαθλιώσουν τις αμοιβές και τη ζωή μας στα τριτοκοσμικά επίπεδα των γειτονικών βαλκανικών χωρών. Είναι η στρατηγική της νέας Ιεράς Συμμαχίας του κεφαλαίου, των κορακιών της αγοράς, των τοκογλύφων του πολυεθνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, προκειμένου να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας μέσα στην κρίση που εκείνοι προκάλεσαν, να οργανώσουν την πιο άγρια ανακατανομή του πλούτου, να αφαιρέσουν κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα που κατακτήθηκαν μια ολόκληρη 100ετία ακυρώνοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, να εξομοιώσουν τις συνθήκες ζωής στην Ευρώπη μ΄ εκείνες της Ινδίας και της Κίνας, να ακυρώσουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον ευρωπαϊκό κοινωνικό πολιτισμό, να επιβάλλουν στους λαούς της Ευρώπης την διαρκή λιτότητα, την ανελέητη δημοσιονομική πειθαρχία, την επιστροφή στον Μεσαίωνα των εργασιακών σχέσεων. Και χρειάζονταν κυβερνήσεις υποταγής, νεοφιλελεύθερες, εθελόδουλες, κυβερνήσεις τύπου Κουϊσλινγκ με ακροδεξιά δεκανίκια, για να καταστήσουν τις αποικιοκρατικές διαταγές τους υπέρτατο νόμο, για να περάσουν αυτή τη στρατηγική.
Για να αναστραφεί αυτή η εφιαλτική πραγματικότητα για τη χώρα και τον λαό, για να υπάρξει μια άλλη πορεία εθνικής αναγέννησης, πρέπει να ενισχυθούν οι ενωτικοί αγώνες του λαού για τα σύγχρονα δικαιώματά του, να ισχυροποιηθεί η παρέμβαση των κοινωνικών κινημάτων και η πολιτική ενοποίησή τους, να αναδειχθούν οι δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, να αντιστραφεί το κλίμα ηττοπάθειας και μοιρολατρίας που καλλιεργούν οι δυνάμεις της υποτέλειας, της δουλοφροσύνης. Πρέπει να τεκμηριωθεί με πειστικά επιχειρήματα ότι η ανατροπή του φαύλου κύκλου ύφεσης – περικοπών είναι αναγκαία συνθήκη για να αποφευχθεί η οριστική χρεωκοπία και η επίσημη πτώχευση της χώρας. Να συγκροτηθεί το πλειοψηφικό ρεύμα του αντικαπιταλιστικού προσανατολισμού, της εθνικής ανόρθωσης και του κοινωνικού μετασχηματισμού, το Πολιτικό – Κοινωνικό Μέτωπο της οικονομικής, παραγωγικής, κοινωνικής και διοικητικής ανασυγκρότησης, αυτού του προικισμένου από τη φύση τόπου.



ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΑΠΑΙΤΕΙ:
1.    Πλήρη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να επιστρέψει το κράτος στα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα χρήματα που χάθηκαν με το κούρεμα.
2.    Να μην καταργηθεί η Κλαδική Σύμβαση του 2008- καμιά περικοπή στο Ιατρικό Μισθολόγιο
3.    Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
4.    Να αποσυρθούν άμεσα οι εξαμβλωματικοί οργανισμοί Νοσοκομείων που εκπονεί το υπουργείο Υγείας. Οι γιατροί και οι Κλινικές ΕΣΥ να αποκτήσουν επιστημονική και διοικητική αυτοτέλεια από τις Πανεπιστημιακές και να πάψει ο ορισμός ΔΕΠ άσχετης ειδικότητας σε θέση Διευθυντού Κλινικής με τραγικές επιπτώσεις στο ιατρικό έργο.
5.    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία – πρόνοια – φάρμακο
ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
1.    Συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις λαϊκού ξεσηκωμού για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ των μέτρων, των μνημονίων και της εθελόδουλης Κυβέρνησης που αποδέχεται τη στρατηγική της νέας Ιεράς Συμμαχίας κεφαλαίου- ΕΕ-ΔΝΤ.
2.    Δραστηριοποιείται για το συντονισμό με σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με συλλόγους ασθενών και συλλογικότητες.
3.    Στηρίζει και καλύπτει τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών για κάθε μορφή αγώνα που αποφασίζεται στις Γενικές Συνελεύσεις. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των επισχέσεων το Γενικό Συμβούλιο θεωρεί πως η αποδοχή της γνωμοδότησης του ΝΣΚ από τον υπουργό Υγείας αποτελεί νομικά έωλη πράξη εκφοβισμού και η ΟΕΝΓΕ θα προσφύγει για την ακύρωσή της. Η ΟΕΝΓΕ δεν απεμπολεί το όπλο των επισχέσεων και καλύπτει κάθε Ένωση που αποφασίζει να τις αξιοποιήσει ως μορφή κινητοποίησης. Καταγγέλλουμε τις παράνομες ενέργειες Διοικητών και Διευθυντών Κλινικών να παρεμποδίζουν την άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας των ειδικευομένων γιατρών είτε με τη διαγραφή τους από τα εγκεκριμένα προγράμματα εφημερίας, είτε με την απαίτηση παράτασης της θητείας τους.
4.    Προσφεύγει σε κάθε ένδικο μέσο στα Ελληνικά και Διεθνή Δικαστήρια εναντίον της περικοπής του Ιατρικού Μισθολογίου.
5.    Καλύπτει συνδικαλιστικά και νομικά τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συνταγογραφούν το φάρμακο που επιβάλλεται για την καλύτερη θεραπεία του ασθενούς και όχι τη δραστική ουσία, ακολουθώντας τις αντίστοιχες οδηγίες του ΠΙΣ. Απεναντίας καταδικάζουμε κατηγορηματικά φαινόμενα κατευθυνόμενης συνταγογράφισης και χρηματισμού των γιατρών.
6.    Απαιτεί ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης, χορήγηση ρεπό μετά την ενεργό εφημερία, την πλήρη εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών και συμψηφισμό οφειλών των Νοσοκομείων έναντι φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεων των γιατρών. 
7.    Συνεχίζει τις παρεμβάσεις αλληλεγγύης. Δίνουμε δυναμικά τη μάχη, μαζί με τους Κοινωνικούς Φορείς, για να καθιερωθεί σε πρώτη φάση η Τετάρτη ως ημέρα ελεύθερης ΔΩΡΕΑΝ πρόσβασης ΟΛΩΝ των ασθενών στα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα των άπορων και ανασφάλιστων.
8.    Σκέπτεται και συζητά προτάσεις ριζικότερων και ομαδικότερων αποφάσεων (π.χ. μη υπογραφή πιστοποιητικών, άρνηση συμμετοχής σε διάφορες επιτροπές, διάθεση παραιτήσεων στη διάθεση και προς αξιοποίηση των ΔΣ των Ενώσεων ή στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας, κ.λ.π.)
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
1.- Η ΟΕΝΓΕ κηρύσσει απεργία την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου ημέρα που δικάζονται οι συλληφθέντες στη ΔΕΘ κατά την κινητοποίηση εναντίον του Φούχτελ, εκδηλώνοντας ταυτόχρονα και τη συμπαράσταση στους υπαλλήλους των Δήμων, του υπουργείου Υγείας (οσονούπω και των Νοσοκομείων) καθώς και των υπολοίπων φορέων που τίθενται σε διαθεσιμότητα και οδηγούνται σε απόλυση.
2.- Κηρύσσουμε την  Παρασκευή 30 Νοέμβρη ως «Πανελλαδική μέρα λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς ειδικευόμενους». Τη συγκεκριμένη μέρα όλοι οι ειδικευόμενοι απέχουν από τα καθήκοντά τους με πανελλαδική επίσχεση εργασίας που κηρύσσει και καλύπτει η ΟΕΝΓΕ. Το πρωί θα γίνουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας συνελεύσεις ειδικευομένων με θέμα τα προβλήματα των νέων γιατρών μέσα στο σύστημα υγείας που κατεδαφίζεται από τα μνημόνια. Στις 1 μμ ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί συγκεντρώνονται στο υπουργείο υγείας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που καλούν πολλά νοσοκομεία της επαρχίας τα οποία  κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Στην περιφέρεια την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου οι ειδικευόμενοι σε συνεργασία με τις Ενώσεις γιατρών κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στις διοικήσεις.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΕΝΓΕ
Το Γενικό Συμβούλιο αποφασίζει τη διενέργεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας το Μάρτιο του 2013 και καλεί τις Ενώσεις της χώρας να έχουν ολοκληρώσει τις εκλογικές διαδικασίες το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2013 και να αποστείλουν άμεσα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.

Για το Γενικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                                                    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΘΑΝ.

No comments: