6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, March 24, 2010

ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ - ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
Το ποτάμι πίσω δε γυρνά! Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί με το κύμα των επισχέσεων εργασίας που έχει μετατραπεί σε ένα χείμαρρο που ξεπερνάει σε ορμή και μαζικότητα κάθε προηγούμενη κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών. Οι μαζικές συνελεύσεις, η συμμετοχή ρεκόρ στην επίσχεση και η αναστολή της τακτικής λειτουργίας των νοσοκομείων είναι η έκφραση της συσσωρευμένης οργής των συναδέλφων αλλά και της αποφασιστικότητας τους να μην αφήσουν τα σχέδια της Ξενογιαννακοπούλου να περάσουν. Η απόπειρα του υπουργείου να αποσπάσει τη συναίνεση των νοσοκομειακών γιατρών έπεσε στο κενό. Όλες οι μεθοδεύσεις τους για να αποδεχτούμε την περικοπή των προγραμμάτων εφημεριών όχι μόνο απέτυχαν αλλά έγιναν και η αφορμή να γιγαντωθεί σε όλα τα νοσοκομεία ένα κύμα ανυπακοής το οποίο μπορεί να γίνει η αφετηρία ενός συνολικότερου κινήματος που θα ξηλώσει όλα τα μέτρα της κυβέρνησης και θα δώσει έμπνευση σε όλους τους εργαζόμενους.. Με τον ίδιο τρόπο που η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας της 11ης Μάρτη έσπασε την εικόνα της συναίνεσης και αποδοχής των επιθέσεων της κυβέρνησης που ήθελαν να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ και έδειξε πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Η πιο βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους της χώρας τώρα βρίσκει απέναντι όχι μόνο τις μεγαλύτερες γενικές απεργίες των τελευταίων δεκαετιών, αλλά και τους αγώνες που ξεσπάνε σε κάθε κλάδο. Ο αγώνας των νοσοκομειακών γιατρών παίρνει την σκυτάλη από τις απεργίες, στο υπουργείο οικονομικών, τις εφορίες, τα τελωνεία, τους δήμους, στη ΔΕΗ, συνεχίζει μαζί με τους αγώνες των δικαστικών υπαλλήλων και των απολυμένων της Ολυμπιακής. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να συκοφαντήσει τους απεργούς σκοντάφτει στη συνολική αντίδραση που έκανε ακόμα και τον Παναγόπουλο να αναγκαστεί να κηρύξει δυο πανεργατικές απεργίες σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αναμονή και οικονομία δυνάμεων.
Η μάχη για την καταβολή των δεδουλευμένων και η εξασφάλιση των 100 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή των εφημεριών του έτους είναι το πρώτο κρας-τεστ της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας στην υγεία. Γι’ αυτό και η υπουργός από τη μια ανακοινώνει τις πρώτες υποχωρήσεις (μη περικοπή του 10% του κονδυλίου εφημεριών) και από την άλλη συκοφαντεί περί πλασματικών εφημεριών και μιλάει ανοιχτά για «εξορθολογισμό» δηλαδή για πετσόκομμα των εφημεριών, την ίδια ώρα που οι διοικήσεις και πολλοί διευθυντές στήνουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς στα νοσοκομεία. Όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει να εξαναγκάζει τους γιατρούς σε παράνομη υπερωριακή εργασία αγνοώντας τη μαζική κατάθεση προγραμμάτων με 4 εφημερίες δεν μπορεί να σταματήσει τις κινητοποιήσεις μας. Η απάντησή μας πρέπει να είναι η κλιμάκωση. Το πρώτο βήμα είναι η μαζικοποίηση και η περιφρούρηση της επίσχεσης εργασίας έτσι ώστε σε κάθε κλινική και εργαστήριο να μένουν μόνο οι εφημερεύοντες και να αναστέλλεται το σύνολο της τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου. Αυτό το ρόλο έχουν να παίξουν οι επιτροπές αγώνα ταυτόχρονα με την οργάνωση της εξωστρέφειας με συγκεντρώσεις, καταλήψεις, ενημέρωση των ασθενών και των εργαζόμενων εντός και εκτός νοσοκομείων. Το επόμενο βήμα είναι ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία με κοινές συνελεύσεις, κοινές συγκεντρώσεις, απεργίες και στάσεις εργασίας. Τέλος οι νοσοκομειακοί γιατροί πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία για ένα κοινό απεργιακό βηματισμό όλων των κλάδων, που αντιστέκονται στη βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης με κινητοποιήσεις διαρκείας μέχρι να πετάξουμε τα μέτρα τους στα σκουπίδια.

No comments: