6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Friday, February 19, 2010

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟ 7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Το 7ο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ αποτελεί ίσως το πιο κρίσιμο συνέδριο της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών. Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης Παπανδρέου στους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχει ήδη ξεκινήσει. Το πρόγραμμα σταθερότητας που ουσιαστικά σημαίνει υποταγή στους εκβιασμούς των τραπεζιτών βάζει στόχο τους μισθούς, τις συντάξεις, τις θέσεις εργασίας και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν αποτελούν εξαίρεση.
Το πρώτο βήμα της επίθεσης είναι η περικοπή κατά 10% των ήδη ελλιπών κονδυλίων για εφημερίες και έπεται συνέχεια με το πάγωμα των μισθών, την περικοπή επιδομάτων, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών, το πάγωμα των προσλήψεων, το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ουσιαστικά με το πρόσχημα της δημοσιονομικής κρίσης η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει πίσω τις αυξήσεις που κερδίσαμε πέρυσι. Ταυτόχρονα, με το σχέδιο «Καλλικράτης» που μεταβιβάζει από το κράτος στην τοπική αυτοδιοίκηση κομμάτι των υπηρεσιών υγείας και απλώνει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στις υπερ-περιφέρειες διαλύει ακόμα περισσότερο ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο τομέα υγείας. Την ίδια ώρα οι προεκλογικές εξαγγελίες περί κοινωνικής ευαισθησίας πάνε περίπατο και η κοροϊδία με τις προσλήψεις συνεχίζεται, αθετώντας έτσι στην πράξη την περυσινή συλλογική σύμβαση. Και σα να μην έφτανε αυτό το υπουργείο υγείας προχωράει σε «προσλήψεις» γιατρών με μπλοκάκι και 11μηνη σύμβαση με εργοδότη το ΚΕΕΛΠΝΟ και χωρίς διαχωρισμό της πρωινής εργασίας από την εφημερία, επεκτείνοντας έτσι τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποδεχτούμε τον εκβιασμό. Απέναντι στο συρφετό (κυβέρνηση, μεγαλοδημοσιογράφοι, ντόπιοι και διεθνείς τραπεζίτες, ΔΝΤ και ΕΕ) που προσπαθεί να μας πείσει για την ανάγκη να κάνουμε θυσίες για να σωθεί η οικονομία χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση. Υπεύθυνος για την οικονομική κρίση είναι το χρεοκοπημένο σύστημα τους και αυτοί που το στηρίζουν με τις πολιτικές τους. Η διόγκωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού οφείλονται στα δώρα των κυβερνήσεων στους καπιταλιστές και τους τραπεζίτες, όχι στους μισθούς μας και τις κοινωνικές δαπάνες. Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε.
Τα αιτήματα που διαμορφώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα στις γενικές συνελεύσεις και στο έκτακτο συνέδριο είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρα. Τα 1600 ευρώ είναι η απάντησή μας στην περικοπή μισθών και επιδομάτων. Το αφορολόγητο των εφημεριών και η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων είναι η διασφάλιση ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Πάνω απ’ όλα όμως αυτό που θα καθορίσει την ίδια την επιβίωση του ΕΣΥ αλλά και το μέλλον της νέας γενιάς των γιατρών είναι οι μαζικές προσλήψεις. Αυτό θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος του κινήματός μας για το επόμενο διάστημα. Και φυσικά να απαιτήσουμε αύξηση των δαπανών για την δημόσια υγεία. Καμιά υποχώρηση από τα δίκαια και εφικτά αιτήματά μας. Τα λεφτά υπάρχουν για να ικανοποιηθούν όλα αυτά. Βρίσκονται στις τράπεζες, σπαταλιούνται σε τόκους και εξοπλισμούς. Γι αυτό και η διαπραγμάτευση για τη νέα συλλογική σύμβαση πρέπει να ξεκινήσει εδώ και τώρα.
Έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε την ατζέντα μας. Όπως στον προηγούμενο γύρο ανατρέψαμε τα σχέδια του Αβραμόπουλου και κερδίσαμε ένα μέρος των αιτημάτων μας έτσι και τώρα μπορούμε να ξεσηκώσουμε τους συναδέρφους σε κάθε νοσοκομείο και να περάσουμε στην αντεπίθεση ως την τελική νίκη. Η οργάνωση από τα κάτω σε κάθε νοσοκομείο, ο πανελλαδικός συντονισμός, οι συνελευσιακές διαδικασίες και η μαζική συμμετοχή των ειδικευόμενων ήταν η δύναμή μας. Το επόμενο διάστημα θα χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, σύγκρουση με τις γραφειοκρατικές ηγεσίες, μεγαλύτερες ανατροπές και νέες ανταρσίες. Δεν αρκούν μόνο αυτά. Απαραίτητος είναι ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Οι εμπειρία της απεργίας της 17 Δεκέμβρη που οργανώθηκε από τα κάτω παρά το συμβιβασμό των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δείχνει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς και την ανεπάρκεια των ηγεσιών. Ο ανυποχώρητος αγώνας των αγροτών, η κατάληψη του εργοστασίου της ΕΛΙΤ, οι απεργίες των τελωνιακών και εφοριακών, ο αγώνας των stage και των συμβασιούχων δείχνουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη είναι η πρώτη συντονισμένη απάντηση στο πρόγραμμα σταθερότητας και μπορεί να γίνει η αφετηρία για απεργιακή κλιμάκωση που δε θα δώσει περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση.
Το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ πρέπει να δώσει καθαρά αυτή την προοπτική. Πρώτον: μια καθαρή απόφαση. Καμιά υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός, καμιά συναίνεση. Συνεχίζουμε αταλάντευτα μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά μας. Δεύτερον: ανατροπή της πλειοψηφίας Τσούκαλου – Λαοπόδη για να είναι η νέα ηγεσία της ομοσπονδίας στήριγμα και όχι εμπόδιο στους αγώνες μας. Και τρίτον και το σημαντικότερο: αγωνιστικό πρόγραμμα με απεργιακή κλιμάκωση για να πιάσουμε το νήμα των κινητοποιήσεων και να επιβάλουμε την ατζέντα μας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης.
Η Πρωτοβουλία Γένοβα – Νυστέρι θα δώσει τις δυνάμεις της για ένα πιο δυνατό κίνημα νοσοκομειακών γιατρών τόσο στο συνέδριο όσο και μετά από αυτό σε κάθε νοσοκομείο. Η αταλάντευτη παρουσία της στο απερχόμενο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ υπήρξε πολύτιμο στήριγμα σε όλες τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Στο συνέδριο θα δώσουμε τη μάχη για ένα αγωνιστικό πρόγραμμα με απεργίες και συντονισμό με τους άλλους κλάδους για να στείλουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και τους εκβιασμούς των τραπεζιτών και της ΕΕ στα σκουπίδια.
Προτείνουμε:
1. Συγκρότηση απεργιακών επιτροπών σε κάθε νοσοκομείο για την ενημέρωση, την περιφρούρηση και τη συμμετοχή στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου και για να οργανώσουμε στη συνέχεια τις επόμενες κινητοποιήσεις, μπαίνοντας σε ένα παρατεταμένο αγώνα καλύτερα προετοιμασμένοι.
2. Συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ-ΟΕΝΓΕ στις 10 Φλεβάρη και μαζική παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων με κοινό μπλοκ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ανά νοσοκομείο.
3. Συνεχίζουμε με δύο 48ωρες απεργίες μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη και στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη σε συντονισμό με τους κλάδους που έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις (εκπαιδευτικοί, εφοριακοί κλπ) και στην συνέχεια κλιμακώνουμε με απεργία διαρκείας.
4. Κλιμακώνουμε πιο νωρίς με απεργία διαρκείας σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εφημεριών ή αρνείται τη διαπραγμάτευση της νέας σύμβασης.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ –ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

No comments: