6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

6 ΟΚΤΩΒΡΗ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Wednesday, January 29, 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : 6 ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 

Σήμερα στην σύσκεψη των ομοσπονδιών της υγείας που έγινε στα γραφεία της ΟΕΝΓΕ αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ, την μέρα δηλαδή που θα ψηφίζετε στην βουλή το νομοσχέδιο που διαλύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και απολύει μαζικά τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, ... ανακοινώθηκε ότι πιθανά θα υπάρξει και απόφαση της ΑΔΕΔΥ για 24ΩΡΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ...αύριο θα κυκλοφορήσει δελτίο τύπου από τις ομοσπονδίες της υγείας και θα ανακοινωθεί επίσημα και η στάση της ΑΔΕΔΥ.

ΠΕΜΠΤΗ 30/1 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΓ.ΣΑΒΒΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

                                   ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
ΛΕΩΦ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 171, ΑΘΗΝΑ, Τ.Κ. 11522, ΤΗΛ. – FAX : 2106409471
Αθήνα 29-1-2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες/οι 
Ο σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου μας σας καλεί σε συγκέντρωση-διαμαρτυρία την Πέμπτη 30-1-2014 και ώρα:11:00 έως13:00

στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με αφορμή την επίσκεψη των φορέων για την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία του καρκίνου.
Διαμαρτυρόμαστε για τη βάρβαρη πολιτική του υπουργείου υγείας και της κυβέρνησης :
-που επιβάλλει χαράτσια στον κόσμο που έχει ανάγκη το νοσοκομείο.
-που αποκλείει το φτωχό, τον ανασφάλιστο, το μετανάστη που έχει ανάγκη τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.
-που ιδιωτικοποιεί την υγεία.
-που δίνει ψίχουλα πλέον για τα δημόσια νοσοκομεία και την ίδια στιγμή κλείνει-συγχωνεύει νοσοκομεία.
-που έχει εξαθλιώσει τους εργαζόμενους υγειονομικούς. Το ηρωικό προσωπικό μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να περιθάλψει τον κόσμο , κόντρα και στους μηχανισμούς των αποκλεισμών.

Ο Άγιος Σάββας το πιο ιστορικό και πιο εξειδικευμένο αντικαρκινικό νοσοκομείο αντιμετωπίζει πλέον με δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών με την υποχρηματοδότηση του να οδηγεί σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία του.
Λείπει το 1/3 του νοσηλευτικού προσωπικού με αντίστοιχη εικόνα και στο υπόλοιπο ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό.
Τα υλικά έρχονται με το σταγονόμετρο και πολλές φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας (καθετήρες κτλ)
Τμήματα υπολειτουργούν από τις ελλείψεις με πρόσφατο παράδειγμα την έλλειψη κλιβανιστή στην αποστείρωση. Οι ελλείψεις σε υλικό και προσωπικό οδηγούν στην απαξίωση κρίσιμων τμημάτων για τη λειτουργία του νοσοκομείου 
(ακτινοθεραπευτικά με μηχανήματα πεπαλαιωμένα, παθολογοανατομικό με κακές υποδομές, την υπολειτουργία της πυρηνικής ιατρικής και πολλών εξειδικευμένων εργαστηρίων). Σε αυτή την εικόνα προστίθενται και οι μεγάλες αναμονές ακόμη και πολλών μηνών για εξέταση, ακτινοθεραπεία, χειρουργεία, χημειοθεραπείες.

Πρέπει ενωμένοι εργαζόμενοι και κοινωνία με τους αγώνες μας να μπούμε φραγμός στη διάλυση των αντικαρκινικών νοσοκομείων και να απαιτήσουμε δωρεάν ποιοτική δημόσια υγεία για όλους!

ΓΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΟΧΙ ΦΙΕΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΣΑΠΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Καταγγέλλουμε την παρουσία του υπουργού υγείας Α. Γεωργιάδη στο χώρο του νοσοκομείου ΓΝΑ ''Γ. Γεννηματάς'' την Δευτέρα 27/1/14 στην κοπή της πίτας της Γ΄παθολογικής κλινικής, διευθύντρια της οποίας είναι η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ματίνα Παγώνη.
Δεν νομιμοποιείται η πολιτική ηγεσία που συνευθύνεται για το κλείσιμο νοσοκομείων, τις διαθεσιμότητες εργαζόμενων, την διάλυση του ΕΟΠΥΥ, το χτύπημα του δικαιώματος του λαού στην πλήρη και δωρεάν περίθαλψη, να εμφανίζεται προσκεκλημένη από συνδικαλιστές και να της δίνεται βήμα αμοιβαίων δημοσίων σχέσεων.
ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ(ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ) είναι υπόλογες απέναντι στους εργαζόμενους γιατί συνδικαλιστικά τους στελέχη παρευρέθηκαν στη φιέστα του υπουργού. Κατά τα άλλα ''κόπτονται'' για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους που κατακρεουργούνται καθημερινά από την συγκυβέρνησή τους.
Ευθύνες όμως έχει και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ(ΟΡΑΜΑ), γιατί, ενώ της απευθυνθήκαμε για την διοργάνωση από κοινού έστω και την τελευταία στιγμή διαμαρτυρίας των εργαζόμενων και έμπρακτης απάντησής τους στην παρουσία Γεωργιάδη, επέδειξε εμφανή απροθυμία.
Μέλη της κίνησής μας και εργαζόμενοι καταδικάσαμε έμπρακτα την παρουσία του Υπουργού Υγείας, την συμπεριφορά των παρευρισκόμενων συνδικαλιστών και την στάση όσων προσέτρεξαν - ευτυχώς ήταν λίγοι - να επιδείξουν ''καλό πρόσωπο'' προς την εξουσία.
Απέναντι στη βαρβαρότητα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ να αντιτάξουμε τη μαζική μας αντίσταση και διεκδίκηση. Γιατί το πολιτικό προσωπικό-υπηρέτες της τρόικας και του κεφαλαίου και υλοποιητές της αντιλαϊκής-αντεργατικής επέλασης είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ. Γιατί τα σωματεία έχουν λόγο ύπαρξης μόνο όταν υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΟΙΚΟΥΝ. Γιατί ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ μπορούμε να τους σταματήσουμε με την πάλη μας.
28/1/2014
 ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ - ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ - ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ.....ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑΖΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΛΦΙΑ ΜΑΣ



Φαρμακονήσι και Λαμπεντούζα: Κυβέρνηση και ΕΕ δολοφονούν. 
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τους πνιγμούς στο Φαρμακονήσι 
Να διαλυθεί η Φρόντεξ 
Καλούν: Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ΙΚΕΕΡΦΑ), Αφγανική Κοινότητα Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας - η ΕΝΟΤΗΤΑ, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Αιγυπτιακή Κοινότητα, Μπαγκλαντεσιανό Επιμελητήριο Αθήνας, φοιτητικοί σύλλογοι, συνδικάτα, Πρωτοβουλία 2014 για την έξοδο από ευρώ - ΕΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Monday, January 27, 2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 7 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
 Την Πέμπτη 23/1/14, αμέσως μετά τη συγκέντρωση των υγειονομικών απο ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο υγείας, συνεδρίασε στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ το συντονιστικό Αττικής, με συμμετοχή συναδέλφων -μέλων ΔΣ και επιτροπών αγώνα- από 8 νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Όπως ήταν αναμενόμενο τη συζήτηση καθόρισε ο μεγάλος και διαρκής απεργιακός αγώνας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ καθώς και η πρόσφατη εμπειρία από την πολύ πετυχημένη αντίδραση των εργαζομένων στο Αγία Όλγα, των ίδιων των ασθενών και των συμπαραστατών τους ενάντια στην "επίσκεψη"φιέστα του υπουργού υγείας.
 Συζητήθηκε επίσης το νέο σκάνδαλο του Μπόμπολα και των φίλων του στο Υπουργείο υγείας και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων μας ,αφού αποφασίστηκε τα λεγόμενα "οικιακά" σκουπίδια και τα μολυσματικά των νοσοκομείων να μπαίνουν στις ίδιες κόκκινες σακκούλες ,ώστε οι τόνοι των σκουπιδιών να μετατρέπονται σε τόνους κερδών για τους Μπόμπολες που έχουν αγοράσει την ειδική διαχείριση αυτών.
Κοινός τόπος όλων που πήραν το λόγο ήταν το συμπέρασμα ότι οι αγώνες μας έχουν αποτελέσματα ( κατάργηση του 25ευρου, αναστολή των διαθεσιμοτήτων των οδηγών, των εργαζόμενων των ψυχιατρικών νοσοκομείων, αναδίπλωση και απόσυρση του νομοσχεδίου για τον ΕΟΠΥΥ και κατέβασμα "νέου" από τον Άδωνι,).
Στην συζήτηση μετά την τελευταία κινητοποίηση στις 23/1 τονίσθηκε η ανάγκη και νέων βημάτων του απεργιακού πανυγειονομικού συντονισμού με κέντρο την στήριξη της απεργίας διαρκείας του ΕΟΠΥΥ ενάντια στην διάλυση των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και ενάντια στις μαζικές διαθεσιμότητες απολύσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων.   
Τονίστηκε η ανάγκη να παλευτεί μέσα στα νοσοκομεία, με αποφάσεις απο τα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα απο γενικές συνελεύσεις και ΔΣ, η απεργιακή κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη μαζί με την παιδεία. Είναι η ώρα για κλιμάκωση του αγώνα ξεκινώντας με μία πανελλαδική απεργία στα νοσοκομεία στις 7 του Φλεβάρη, μέρα που θα απεργούν οι καθηγητές της ΟΛΜΕ , οι Εφοριακοί, η ΠΟΕΟΤΑ, ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις και που ακόμα θα βρίσκονται στο δρόμο οι απεργοί του ΕΟΠΥΥ.
   ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΛΟΥΜΕ 

  • Σε γύρο γενικών συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία που θα αποφασίσουν 24ωρη απεργία για τις 7/2/2014 μαζί με την παιδεία, για να σταματήσουμε τις καταστροφικές πολιτικές στην υγεία- παιδεία, αλλά και ενάντια στην πρώτη προσπάθεια να απολυθούν ΜΑΖΙΚΑ δημόσιοι υπάλληλοι. Σε αυτές τις συνελεύσεις καλούμε ομιλητές απεργούς από ΕΟΠΥΥ προκειμένου να ξεκαθαριστεί το κοινό μέτωπο των νοσοκομείων με τους εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας υγείας
  • Την Τρίτη 28/1 στην κινητοποίηση ενάντια στην επιστράτευση που καλούν οι εργαζόμενοι του Μετρό και το σωματείο ΣΕΛΜΑ στις 1μμ έξω απο τα γραφεία του Μετρό, Αθηνάς 67.
  • Σε ενεργοποίηση των επιτροπών αγώνα και τη δημιουργία νέων, όπου ακόμα δεν έχουν φτιαχτεί, ώστε να μαζικοποιηθούν οι γενικές συνελεύσεις και η οργάνωση της απεργίας να γίνει υπόθεση ΟΛΩΝ των εργαζομένων.
  • Σε νέα συνεδρίαση του συντονιστικού, Δευτέρα 3/2, 7μμ στο αμφιθέατρο του Άγ. Σάββα 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΥΣΤΕΡΙ ΓΙΑ ΕΟΠΥΥ 27/1/2014

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ


Μετά απο υποχωρήσεις και αναβολές κάτω απο την συνεχή πίεση της απεργίας διαρκείας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των συνολικών αντιδράσεων κατατέθηκε τελικά στην βουλή απο τον Α.Γεωργιάδη το σχέδιο νόμου του υπουργείου υγείας για τον ΕΟΠΥΥ.

Με το νομοσχέδιο βάζει λουκέτο στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και προχωρά στην συγχώνευση με τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, μειώνοντας τις πρωτοβάθμιες υγειονομικές μονάδες. Εξαγγέλει νέες δομές που δεν έχουν καμιά βιωσιμότητα, διότι οι δομές του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δίκτυου Υγείας) που προαναγγέλει δεν υπάρχουν και υπόσχεται ότι θα υπάρξουν κάπου στο μακρινό μέλλον. Την ώρα μάλιστα που ο προυπολογισμός που ψήφισαν έχει πετσοκόψει τα πενιχρά κονδύλια που πάνε για την υγεία και ιδιαίτερα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Στην πραγματικότητα συρικνώνει τις δημόσιες δομές δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ανακοινώνει την μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αποκλειστικά αγοραστή υπηρεσιών υγείας, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα στα μεγάλα αρπακτικά των επιχειρήσεων της ιδιωτικής υγείας.

Ταυτόχρονα προχωρά στις μαζικές διαθεσιμότητες απολύσεις 8.500 γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού. Η κυβέρνηση με ωμό εκβιασσμό απαιτεί απο τους γιατρούς μια νέα εργασιακή σχέση που τίποτα δεν τους εξασφαλίζεται, αν θα έχουν δουλειά μετά την τελική κρίση για το ΕΣΥ και πόσοι θα έχουν, με άγνωστο ποια κριτήρια, μισθό κλπ. Απαιτεί δηλαδή να υποκύψουν κλείνοντας την απεργία προσφεροντάς τους στην πραγματικότητα μαζικές απολύσεις με μπόλικο αέρα κοπανιστό. 

Το ίδιο αέρα κοπανιστό υπόσχεται στους υπόλοιπους εργαζόμενους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και υπόσχεται ότι θα βρούνε όλοι δουλειά σε συρρικνωμένες δομές και με την δυνατότητα των ΥΠΕ στους λίγους “τυχερούς” να τους στείλουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Οι απεργοί του ΕΟΠΥΥ έχουν δίκιο, αγωνίζονται για να υπερασπίσουν την δημόσια υγεία, να κρατήσουν το δικαίωμα στην περίθαλψη για εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς εργαζόμενους και συνταξιούχους, για τα εκατομμύρια ανασφάλιστους και τα παιδιά τους. Παλεύουν να κρατήσουν τις δουλειές τους και να μην απολυθούν. Είναι αγώνας δίκαιος και κρίσιμος για όλους μας, μπορεί και πρέπει να νικήσει.

Να αναγκάσουμε μια κυβέρνηση επικίνδυνη αλλά και αδύναμη, όπως την αναγκάσαμε και για το 25ευρω, σε άτακτη υποχώρηση. Χρειάζεται ΕΟΠΥΥ ΠΟΕΔΗΝ ΟΕΝΓΕ να προχωρήσουν, σε κοινά απεργιακά βήματα ώστε να γίνει πράξη ο απεργιακός συντονισμός που θα σπάσει την απομόνωση που θέλει να επιβάλει ο Άδωνις για να λυγίσει τους απεργούς. Σε αυτά τα βήματα σπρώχνουν και οι πρωτοβουλίες του συντονιστικού νοσοκομείων Αττικής όπως η πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Νοέμβρη, η συμμετοχή του στην κινητοποίηση τις 23 Γενάρη, το άνοιγμα της συμπαράστασης μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και πάνω από όλα το κάλεσμα για απεργία στην υγεία και σε όλο το δημόσιο στις 7 Φλεβάρη.

Με την συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων, των συνδικάτων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κοινωνικών φορέων, συλλόγων ασθενών, ΑμεΑ, συνταξιούχων και πάνω από όλα των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, η απεργία αυτή θα νικήσει.
27/1/2014


Friday, January 24, 2014

ΠΕΜΠΤΗ 23/1, ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Κοινή απεργιακή πανυγειονομική συγκέντρωση έγινε την Πέμπτη 23/1, έξω από το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας που είχαν κηρύξει ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, των γιατρών και εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ και τη στήριξη του ΠΙΣ (Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου) και του Συντονιστικού σωματείων, επιτροπών αγώνα και εργαζομένων Αττικής .
Όλοι μαζί απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου που διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και απειλεί με διάλυση τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ, και τα νοσοκομεία αφήνοντας τους εργαζόμενους και τις οικογενειές τους χωρίς περίθαλψη.
Μετά το συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 2.30μμ στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ σύσκεψη του συντονιστικού Αττικής για την οργάνωση και την στήριξη των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.
Εκπρόσωποι των ομοσπονδιών της υγείας θα συναντηθούν την Τετάρτη 29/1, για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ  ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΕΟΠΥΥ 
(ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ. 279-ΕΙΔ-2658
Κάνιγγος 19, Τ.Κ. 10677 Αθήνα - Τηλ.: 210-3845732  Fax: 210-3834869                                       
email:poseypika@gmail.com                                                                                                                                                                                      
Αθήνα, 22-01-2014
Αρ. Πρωτ. : 328
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την 21-01-2014 Γενική Συνέλευση του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Αττικής, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ κ. Αθ. Αποστολόπουλος, & ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ κ. Ι. Χρονόπουλος, κατά την οποία καταγγέλθηκε για μία ακόμη φορά ο εμπαιγμός θεσμών και φορέων από πλευράς Υπουργείου Υγείας για την προσχηματική επίκληση της δήθεν επιχειρούμενης «μεταρρύθμισης», που αποκλειστικό σκοπό έχει την απόλυση τουλάχιστο 2500 γιατρών μέσω των ρυθμίσεων και των απαξιωτικών αντικινήτρων που περιλαμβάνει το Νομοσχέδιο για το ΠΕΔΥ ως προς την ένταξη στο νέο φορέα.
Καταγγέλθηκε το προτεινόμενο μέτρο της Π.Α.Α. ως βασικό χαρακτηριστικό της εργασιακής σχέσης στην Πρωτοβάθμια Υγεία χωρίς εξασφάλιση διασύνδεσης με χειρουργεία για τους γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων, ότι είναι πέραν πάσης επιστημονικής λογικής για λόγους που κατ’ επανάληψη έχουν διατυπωθεί.
           
Στη συγκέντρωση από τους παριστάμενους προσκεκλημένους εκπροσώπους κομμάτων που τοποθετήθηκαν από του βήματος :
- Ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., βουλευτής & γιατρός κ. Π. Μελάς τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου και κατά της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στην πρωτοβάθμια υγεία,
- Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής & γιατρός κ. Κων. Ζαχαριάς κατήγγειλε το νομοσχέδιο, αλλά ως κόμμα είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γενικά,
- Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, γιατρός κ. Χρ. Παπάζογλου κατήγγειλε το νομοσχέδιο, αλλά είναι υπέρ της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης γενικά,
- Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, γιατρός κ. Εμμ. Ζαχαριάδης κατήγγειλε γενικά το νομοσχέδιο χωρίς διευκρίνιση ως προς την αποκλειστική απασχόληση,

Επίσης ανακοινώθηκαν τακτικές και μέτρα που θα προταθούν στους γιατρούς για εφαρμογή τους σε περίπτωση προώθησης και ψήφισης του νομοσχεδίου.

Καλούμε όλους τους γιατρούς, την Πέμπτη 1μ.μ., να διαδηλώσουν έξω από το Υπουργείο Υγείας (οδός Αριστοτέλους), στην κοινή συγκέντρωση ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας με απόφασή της αποφάσισε παράταση της απεργίας έως την 7η Φεβρουαρίου.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                     Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                               ΣΑΒ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Monday, January 20, 2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ, 28 ΓΕΝΑΡΗ, ΑΠΕΡΓΙΑ,

28 ΓΕΝΑΡΗ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
απεργιακή συγκέντρωση 1μμ στη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (Αθηνάς 67)

Στις 28 Γενάρη κλείνει ένα χρόνος από την επιστράτευση των εργαζόμενων του ΜΕΤΡΟ. Ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης του Σαμαρά να σταματήσει τη φωτιά της απεργίας διαρκείας που απλώνονταν από το ΜΕΤΡΟ σε όλες τις συγκοινωνίες. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι εργαζόμενοι στη σταθερή τροχιά παραμένουν επιστρατευμένοι, οι μόνοι για τους οποίους συνεχίζεται αυτό το απαράδεκτο μέτρο.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να σταματήσει τις αντιδράσεις των εργαζόμενων στη βάρβαρη πολιτική της αλλά δεν τα καταφέρνει. Κανένας αγώνας δεν σταματάει. Όχι μόνο οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ που συνεχίζουν να αγωνίζονται, αλλά και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ που κλείνουν δύο μήνες απεργία, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ για επτά μήνες τώρα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων με την απεργία των 4 μηνών, οι σχολικοί φύλακες, οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί.

Όλοι αυτοί οι κλάδοι προσπαθούμε να βρεθούν μαζί στον ίδιο δρόμο του αγώνα, να συντονίσουν τα βήματα τους και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει ο Σαμαράς και οι υπουργοί του. Γιατί ξέρουμε ότι θέλουν να απολύσουν μέσα στους επόμενους μήνες 11.000 εργαζόμενους και να βγάλουν σε διαθεσιμότητα άλλους 12.500. Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν τη ΔΕΗ και να διαλύσουν τη Δημόσια Υγεία. Δεν θα τους αφήσουμε.
Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε ομοσπονδία και εργατικό κέντρο, τις τριτοβάθμιες οργανώσεις να προχωρήσουμε στις τις 28 Γενάρη σε απεργιακή κινητοποίηση σε κάθε χώρο δουλειάς και συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 1μμ στα κεντρικά γραφεία της ΣΤΑΣΥ, Αθηνάς 67. Με αφορμή τον ένα χρόνο επιστράτευσης στο ΜΕΤΡΟ και την κινητοποίηση που οργανώνει το ΣΕΛΜΑ να διεκδικήσουμε όλοι μαζί:
ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η πρωτοβουλία αυτή για την οργάνωση της κινητοποίησης στις 28 Γενάρη ξεκίνησε από τη σύσκεψη του σωματείου του ΜΕΤΡΟ και του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα, τις Διαθεσιμότητες, τις Ιδιωτικοποιήσεις και τις Εργολαβίες. Ανάμεσα στις άλλες δράσεις που αποφασίστηκαν είναι:
  • Στήριξη της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων την Κυριακή 19 Γενάρη και συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο που καλούν στις 12 στο Σύνταγμα.
  • Στήριξη της κινητοποίησης των σχολικών φυλάκων, που κατασκηνώνουν από τις 20 Γενάρη στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπ. Εσωτερικών.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση στα δικαστήρια στις 23 Γενάρη στη δίκη του συνδικαλιστή Π. Αντωνόπουλου, για «συμμετοχή σε απαγορευμένη πορεία».
  • Στήριξη των συλλαλητηρίων των εκπαιδευτικών στις 31 Γενάρη και της απεργίας στην εκπαίδευση στις 7 Φλεβάρη.
  • Στήριξη και συμμετοχή στη μεγάλη συναυλία των εργαζόμενων της ΕΡΤ στις 11 Φλεβάρη.
  • Επόμενη σύσκεψη συντονισμού θα γίνει την Παρασκευή 24 Γενάρη, 5μμ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας εργαζόμενων Αττικό ΜΕΤΡΟ)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ,

ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ

Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ...ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΠΕΖΑΣ : ....«Δημόσιες θα μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας».


ΑΘΗΝΑ 20/1/2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 2572

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την δόξα του Άδωνι Γεωργιάδη στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων στην Υγεία,  που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών το οποίο οδηγεί σε διαθεσιμότητες και απολύσεις υγειονομικούς, επιχειρεί να κλέψει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας, με δηλώσεις του στην Πρέβεζα.
  Μετά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο της πόλης, όπου εργαζόμενοι του επιφύλαξαν «θερμή υποδοχή», εξήγγειλε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση όλων των Βοηθητικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης, ανέφερε ότι ήδη αυτό συμβαίνει και μάλιστα τόνισε ότι αποτελεί πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Δήλωσε ότι η επιλογή είναι απολύτως φυσιολογική γιατί προσφέρει ευελιξία και βοηθάει τα Νοσοκομεία να προσανατολιστούν στον κύριο ρόλο τους που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας.
Επιπρόσθετα σε άλλη ερώτηση αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των Τμημάτων Πληροφορικής και άλλων τμημάτων των Νοσοκομείων ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι στα Νοσοκομεία «Δημόσιες θα μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας».
Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπέζα επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση των Μνημονίων έχει αποφασίσει να παραχωρήσει σε ιδιώτες όχι μόνο τις υπηρεσίες που ήδη σήμερα έχουν περάσει ολόκληρες η μερικώς σε ιδιωτικά χέρια (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη), αλλά το σύνολο των βοηθητικών, διοικητικών, τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Αν περάσει αυτή η βάρβαρη επιλογή της συγκυβέρνησης χιλιάδες εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία θα βρεθούν στον «αέρα» και θα τεθούν σε διαθεσιμότητες, απολύσεις.
Είναι προφανές ότι λόγω των κινητοποιήσεων αλλά και των διπλών εκλογών μπορεί να υπάρχει προς το παρόν «φρένο» στη κυβέρνηση, θα επανέλθει όμως αμέσως μετά με μεγαλύτερη ένταση.
Γι αυτό πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί Πανυγιεινομικό Κίνημα μαζί με όλους τους πολίτες που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές τόσο στην υγεία, την εργασία όσο και στην ίδια τη ζωή τους. Να βάλουμε τέλος σε αυτές τις επιλογές μπλοκάροντας μια και καλή τις ιδιωτικοποιήσεις στα Νοσοκομεία, τις επερχόμενες απολύσεις και την πλήρη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.



ΤΕΤΑΡΤΗ 22/1 ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ -ΓΙΑ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ


Τετάρτη 22/1/14, στις 12 το μεσημέρι, συγκαλούμε στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου μας παγκρήτια σύσκεψη των Σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών και των Σωματείων του ΕΚΑΒ. 


Ο αγώνας υπεράσπισης της Υγείας απαιτεί καθολική λαϊκή συμμετοχή και η προσπάθεια οργάνωσης του συνεχίζεται. 
Καλούμε τα σωματεία και συλλόγους εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τους συλλόγους συνταξιούχων και ανέργων, τα δίκτυα αλληλεγγύης, κινήματα και συλλογικότητες και αγωνιστικά σχήματα να συμβάλλουν στην οργάνωση ενός κοινού μετώπου για:

• Ενιαίο καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας με ενταγμένη σε αυτό και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό
• Πλήρη και αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, για κάθε εργαζόμενο, άνεργο, συνταξιούχο, ανασφάλιστο, μετανάστη
• Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, γιατί η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δεν είναι εμπόρευμα
• Κανένα κλείσιμο – συγχώνευση νοσοκομείου, Κ..Υ. κλινικής, άλλων δομών ψυχικής υγείας και πρόνοιας 
• Καμία διαθεσιμότητα, κινητικότητα, απόλυση εργαζόμενου, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων 
• Κανένας ανασφάλιστος χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας. Κανένας άνθρωπος χωρίς Υγεία, κανείς ασθενής χωρίς φάρμακο


ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΟΕΝΓΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΙΣ, ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ- ΠΕΜΠΤΗ 23 ΓΕΝΑΡΗ - 4ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11πμ -3μμ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ 1ΜΜ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

Συνεδρίασε την Πέμπτη 16-1-14 η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ και συζήτησε όλα τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην τραγική κατάσταση της χώρας και τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Διαπίστωσε ότι :

  • Η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα στη δίνη μιας παρατεταμένης ύφεσης και μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας. Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παρά την επισήμανση ακόμη και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι οι μνημονιακές συνταγές για την αντιμετώπιση του χρέους ήταν καταστροφικές, συνεχίζει απροκάλυπτα την υλοποίηση δεσμεύσεων που βαθαίνουν την κοινωνική εξαθλίωση, την υπερχρέωση, αλλά και την απειλή λεηλασίας της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας των ελλήνων πολιτών. 
  • Στην Υγεία μεθοδεύεται η εφαρμογή όλων των σχεδίων των δανειστών και της TASK FORCE για δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα, νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων και συνολικά της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σταδιακή απόσυρση του κράτους και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, φθηνό πακέτο παροχών στους πολίτες και μεγαλύτερη επιβάρυνσή τους σε ιδιωτικές δαπάνες, βίαιη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας που θα αγοράζει υπηρεσίες κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα, από τις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων και συνολικά από τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. 
  • Η απόσυρση του χαρατσιού των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή στα νοσοκομεία ήταν αποτέλεσμα της γενικευμένης λαϊκής κατακραυγής για ένα μνημονιακό μέτρο κοινωνικής βαρβαρότητας. Ωστόσο παραμένουν τα χαράτσια του 1 ευρώ για κάθε συνταγή, των 5 ευρώ για κάθε εξέταση στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, της υπέρογκης αύξησης της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, της αποκλειστικά ιδιωτικής δαπάνης για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, της συμμετοχής με 15% στις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις, το υψηλό κόστος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και το έσχατο (όχι όμως και τελευταίο) μέτρο του πλαφόν στο κόστος συνταγογράφισης, το οποίο προκαλεί τεράστια προβλήματα στη φαρμακευτική αγωγή των ασθενών. 
  • Το Εθνικό Σύστημα Υγείας οδηγείται στη πλήρη απαξίωση και συρρίκνωσή του, με νέες συγχωνεύσεις Κλινικών και Τμημάτων Νοσοκομείων, με κραυγαλέες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό, εργαστηριακό προσωπικό, σε υγειονομικό υλικό, σε απαραίτητα φάρμακα για τους νοσηλευόμενους ασθενείς και διακοπή χημειοθεραπειών και θεραπευτικών σχημάτων ασθενών με ειδικές παθήσεις. 
  • Το κυβερνητικό Σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε στις 11/1/2014 με θέμα την οργάνωση «Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας», αποδεικνύει ότι η διάλυση, ο ξαφνικός θάνατος του ΕΟΠΥΥ ως παρόχου υπηρεσιών υγείας, η διαθεσιμότητα 8691 γιατρών και άλλων υπαλλήλων του και η διοικητική υπαγωγή των δομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες, έγιναν για προφανείς πια λόγους: α) για ν΄ αποτελέσουν τη νέα δεξαμενή διαθεσιμότητας και απολύσεων που επιβάλλουν οι μνημονιακές υποχρεώσεις της Κυβέρνησης β) να συντελέσουν στη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας γ) να μετακυλήσουν δαπάνες του κράτους στις τσέπες των πολιτών, στους οποίους θα παρέχεται μόνον ένα «βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας» δ) να επιταχύνουν την παράδοση των υπηρεσιών υγείας στους μεγαλόσχημους ιδιώτες «επενδυτές» και στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. 
  • Οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι «επιχειρείται η ολοκλήρωση των υπηρεσιών υγείας έχοντας ως στόχο να τοποθετηθεί ο πολίτης στο επίκεντρο της υγειονομικής φροντίδας», καθώς και ότι « το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία». 
  • Δεν συνοδεύονται από ένα σαφή κυβερνητικό σχεδιασμό για τη συνολική οργάνωση της πρόληψης, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της περίθαλψης, της νοσηλείας στο σπίτι, της αποκατάστασης, με βάση τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, που δεν ολοκληρώθηκε παρά τα μεγάλα ποσά τα οποία δαπανήθηκαν. 
  • Είναι ανύπαρκτος ο αναλυτικός σχεδιασμός με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, επαρκείς πόρους και χρονοδιάγραμμα για την συνέχιση της λειτουργίας των Πολυιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και των Εργαστηρίων τους, την ίδρυση νέων Αστικών Κέντρων Υγείας, την διασύνδεσή τους με τα Νοσοκομεία, την άμεση εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και της διεπιστημονικής Ομάδας Υγείας (επισκέπτες υγείας, νοσηλευτές, γιατροί εργασίας, φυσικής αγωγής και αποκατάστασης, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί), καθώς οι προϋποθέσεις υλοποίησης της 24ωρης εφημερίας των Πολυϊατρείων - Αστικών Κέντρων Υγείας. 
  • Στο νομοσχέδιο προβλέπεται: 1) η ίδρυση Αστικών Κέντρων Υγείας επαφίεται «στην έγκριση σκοπιμότητας από τον Υπουργό Υγείας…» και οι Οργανισμοί τους σε « κοινές Υπουργικές αποφάσεις των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης – Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών» 2) τα Κέντρα Υγείας «δύναται», αλλά δεν υποχρεούνται να λειτουργούν σε 24ωρη βάση και 7 ημέρες την εβδομάδα 3)«με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται ο ενιαίος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων Υγείας, η στελέχωσή τους κατά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα…» καθώς και « ο αριθμός των δικαιούχων που επιλέγουν τον ίδιο οικογενειακό γιατρό, ο αναγκαίος αριθμός οικογενειακών γιατρών ανά ΔΥΠΕ, ο τρόπος και η διαδικασία επιλογής τους, ο τρόπος παροχής υπηρεσιών και το περιεχόμενό τους, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οικογενειακών γιατρών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» 4) «οι έννομες σχέσεις των οικογενειακών γιατρών με τις ΔΥΠΕ καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών» 5) ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί μόνον την ευθύνη για τη λειτουργία των φαρμακείων του που μεταφέρονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, όπου υφίστανται, ως αυτοτελή τμήματα με αρμοδιότητα την προμήθεια, διαχείριση και διάθεση φαρμάκων και άλλων συναφών ειδών περίθαλψης», καθώς και για «τη διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων», «την επεξεργασία στοιχείων που αφορούν στη συνταγογράφηση και φαρμακευτική κατανάλωση, τον έλεγχο των συνταγών που υποβάλλονται για εξόφληση, τον καταλογισμό είσπραξης υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate), την επιστροφή υπερβάλλουσας μηνιαίας διαφοράς (claw back), την διαπίστωση της αναγκαιότητας θεραπείας με φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και τον χειρισμό θεμάτων σχετικά με την εισαγωγή αυτών» 6) οι λειτουργικές δαπάνες των Κέντρων Υγείας μετά το 2014 « μεταφέρονται στις ΥΠΕ», χωρίς να διασφαλίζεται η χρηματοδότησή τους 7) ο ιδιωτικός κερδοσκοπικός τομέας μπορεί πέραν των άλλων «να αναπτύξει μονάδες ημερήσιας νοσηλείας».

  • Οι γιατροί ειδικοτήτων του ΕΟΠΥΥ, με το μισθολόγιο που ανακοινώθηκε για τις αμοιβές τους στο μεταβατικό διάστημα και τους εκβιαστικούς όρους που τίθενται, εξωθούνται στην απομάκρυνσή τους από τον δημόσιο τομέα υγείας. Η μόνη θετική διάταξη του νομοσχεδίου είναι η υιοθέτηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών και στο ΕΣΥ και στο Π.Ε.Δ.Υ.
  • Τελικά με το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, ενώ δεν προκύπτει οργάνωση της Π.Φ.Υ. όπως ακριβώς έγινε με τις αντίστοιχες απόπειρες των Υπουργών Υγείας Αυγερινού, Γεννηματά, Κρεμαστινού, Γείτονα, Αλ. Παπαδόπουλου, Στεφανή, προκύπτει κατεδάφιση και αυτών των υποβαθμισμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρείχαν το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ. 

Στις συνθήκες ολοφάνερης σήψης του παρακμιακού νεοφιλελεύθερου συστήματος εξουσίας που οδήγησε τη χώρα στο βούρκο, ακόμη και η συζήτηση για «ισοδύναμα μέτρα» που θα επέτρεπαν στη Κυβέρνηση των προθύμων να μην επιβάλλει το χαράτσι των 25 ευρώ «γιατί το κράτος δεν έχει λεφτά», ήταν προκλητική. Η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας πρέπει να γίνεται από τα συνολικά έσοδα του κράτους, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με επαρκείς πόρους για τη κάλυψη των στόχων και της αποστολής του, η πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, πρέπει να είναι ελεύθερη και κανείς πολίτης δεν πρέπει να πληρώνει την ώρα της ανάγκης. Το ίδιο το Ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει και τη δίκαιη φορολόγηση των πολιτών ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα και την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει ισότιμα σε όλους τους πολίτες ικανοποιητικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας. 


    Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ : 

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ για τη κατεδάφιση του ΕΣΥ, του ΕΟΠΥΥ, του δημόσιου τομέα υγείας, για τη νέα επίθεση στις άδειες τσέπες των πολιτών που αφορά δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για την υγειονομική γενοκτονία που συντελείται στη βωμό των μνημονιακών συμβάσεων. 

    Συντονίζει την δράση της ΟΕΝΓΕ με τους αγώνες των γιατρών και των άλλων εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ, με την ΠΟΕΔΗΝ, με το πανυγειονομικό ΜΕΤΩΠΟ που συγκροτείται κατά της κυβερνητικής πολιτικής υγείας, με τα κοινωνικά – πολιτικά κινήματα που αγωνίζονται για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής. 

    Κατερχόμαστε από κοινού με τον ΠΙΣ, την ΠΟΣΕΥΠ- ΕΟΠΥΥ καθώς και άλλους υγειονομικούς φορείς σε 4ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 11πμ-3 μμ την ΠΕΜΠΤΗ 23 ΓΕΝΑΡΗ για να πάρουμε μέρος στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 1μμ και την ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ. Αίτημά μας η απόσυρση του νομοσχεδίου που διαλύει την ΠΦΥ και ταυτόχρονα απειλεί με διάλυση τα Νοσοκομεία και ΚΥ, αφήνοντας τους πολίτες χωρίς περίθαλψη. 

    Καλούμε τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών όλης της χώρας σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων να συνεχίσουν τις πρωτοβουλίες για: 

    Στελέχωση – στήριξη όλων των υποστελεχωμένων Τμημάτων Νοσοκομείων με επαρκές ιατρικό, νοσηλευτικό και εργαστηριακό προσωπικό 

    Διορισμό όλων των γιατρών που έχει ολοκληρωθεί η κρίση τους και τη πραγματοποίηση των προσλήψεων που θα επιτρέψουν να αξιοποιηθούν οι νέοι γιατροί και να υλοποιηθούν ασφαλή και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών με 1 ενεργό εφημερία την εβδομάδα 

    Αύξηση των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων 


    Λειτουργία όλων των έτοιμων κλινών ΜΕΘ – ΜΑΦ – ΜΕΝΝ 


    Οργάνωση Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 

    Αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του ειδικού ιατρικού μισθολογίου 

    Πληρωμή όλων των εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί 

    Συμμετέχουμε στη κινητοποίηση των Κοινωνικών Ιατρείων στις 30 Γενάρη 

    ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ 

    Την εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν έμπρακτα ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα προς πώληση με τους κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς 

    Την οργάνωση καθολικού, ολοκληρωμένου, ποιοτικού, ΔΩΡΕΑΝ, αποκλειστικά Δημόσιου Συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περίθαλψης, αποκατάστασης, με κατάργηση της ιδιωτικής κερδοσκοπικής δραστηριότητας στην υγεία 

    Την ακύρωση όλων των αποφάσεων διαθεσιμότητας, απολύσεων, συγχωνεύσεων και λουκέτων στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ.
Για την ΟΕΝΓΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΔΗΜ.                                                                ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ



Saturday, January 18, 2014

ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κ ΤΡΟΙΚΑΣ, ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ, ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ, ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


Ο χασάπης της δημόσιας υγείας και περίθαλψης Α.Γεωργιάδης μετά το χαράτσι του ενός ευρώ ανά συνταγή(!) προχώρησε σε μια νέα προκλητική απόφαση, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση στο φάρμακο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, επιβάλει πλαφόν στη συνταγογράφηση στο 80% της περσινής φαρμακευτικής δαπάνης (2013) ανά γιατρό. 

Απαγορεύει έτσι στους  γιατρούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να συνταγογραφούν πέρα από το όριο δαπάνης που τους αντιστοιχεί, με απειλή αν το υπερβούν να τους πετάξει έξω από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ώρα μάλιστα που οι επισκέψεις από τον κόσμο έχουν δραματικά αυξηθεί.  
Το κριτήριο πια για τους γιατρούς, σύμφωνα με τον Αδωνη Γεωργιάδη και την τρόικα, δεν πρέπει να είναι τα φάρμακα που απαιτούνε οι ανάγκες των ασφαλισμένων που προσέρχονται να εξεταστούν, αλλά το όριο του πλαφόν που επιτρέπει ΤΟ ΤΣΕΚΟΥΡΙ κυβέρνησης και τρόικας και το πλάνο της μείωσης των δαπανών για τα φάρμακα κατά 20%.
Κάνουν έτσι ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση των ασφαλισμένων στο φάρμακο, με αποτέλεσμα να τους αναγκάζουν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να πληρώνουν για να το βρούνε.
Αυτή η εξέλιξη μαζί με τα διάφορα χαράτσια, την διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ και τις μαζικές απολύσεις γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και την ανοιχτή προώθηση των ιδιωτικών αρπακτικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψηθα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.
Είναι άλλο ένα βήμα του τροικανού υπουργού υγείας για να δοκιμάσει πάνω στο πετσί μας αυτό που δημόσια έχει 
ανακοινώσει "...ότι στο δημόσιο το τζάμπα πέθανε.." και η υγεία και το φάρμακο είναι ένα εμπόρευμα που θα πουλιέται και μάλιστα ακριβά. Όποιος θα έχει λεφτά θα έχει φάρμακο και περίθαλψη, οι άλλοι σαν τα σκυλιά ας πεθαίνουμε ήσυχα στα σπίτια και στους δρόμους. 
Την απάντηση την έδειξαν οι υγειονομικοί και οι ασθενείς του Αγ.Ολγα που χάλασαν την φιέστα του τροικανού Υπ.Υγείας, και ακόμα καλύτερα η απεργία διαρκείας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζεται ακλόνητη.
Γι αυτό ο αγώνας που δίνουν οι απεργοί του ΕΟΠΥΥ είναι και δικός μας αγώνας και έχει τεράστια σημασία να νικήσει. 
Είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι υγειονομικοί και όλα τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να ξεσηκωθούμε  απεργιακά και συντονισμένα, να υπερασπίσουμε την δημόσια και δωρεάν υγεία. Να ανατρέψουμε αυτή την καταστροφική πολιτική, που οδηγεί στην φτώχεια και την εξαθλίωση και που θεωρεί τους τόκους και το χρέος στους τραπεζίτες πιο σημαντικά από την υγεία και τις ζωές μας.

17/1/2014






Ο ΧΑΣΑΠΗΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Α. Γεωργιάδης: Τα χαράτσια στην Υγεία μπαίνουν για να μάθει ο κόσμος ότι η Υγεία δεν είναι τσάμπα!

Αφού πρώτα επικαλεστήκαν ό,τι μπορείτε να φανταστείτε για να δικαιολογήσουν τα χαράτσια στην Υγεία που σε συνεργασία με την τρόικα επέβαλαν και προσπαθούν να επιβάλουν , σήμερα με τον πλέον κυνικό τόπο αποκάλυψαν, μέσω του Γεωργιάδη, το λόγο επιβολής τους στους πολίτες.

«Ποιος σας είπε ότι στόχος των μέτρων αυτών ( εννοεί το 25ευρω για εισαγωγή στα νοσοκομεία και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή) ήταν η είσπραξη;

Αυτά τα μέτρα μπαίνουν για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ως έλεγχος παραδείγματός χάριν των συνταγών. Αν πληρώνεις 1 ευρώ ανά συνταγή, δεν θα πηγαίνεις να γράφεις φάρμακα για ψύλλου πήδημα, άρα θα μειωθούν οι συνταγές.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ιδεολογική μας διαφορά, όπου προφανώς θα διαφωνήσουμε.Η ιδέα που επικράτησε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια ότι δημόσιο σημαίνει τσάμπα είναι καταστροφική. Πρέπει να την αλλάξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό οδήγησε στην απαξίωση του δημοσίου, η αίσθηση ότι αφού είναι δημόσιο, πρέπει να είναι και τσάμπα» !!!!!!!!
Αυτό θα πει κυνισμός !!!!

Λέει δηλαδή η κυβέρνηση και ο Γεωργιάδης σε όλους εμάς:

Βάζουμε τα χαράτσια για ιδεολογικούς λόγους!!

Τα επιβάλλουμε για να μάθετε και να συνηθίστε να πληρώνετε στην Υγεία , στην παιδεία , τελικά παντού!

Και τα λένε, όταν όλα αυτά τα έχουμε χρυσοπληρώσει ως πολίτες, εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι μέσω της άγριας φορολόγησής μας ( άμεσοι και έμμεσοι φόροι) και μέσω των εισφορών μας στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Αυτά δεν τα λέει ένας τυχάρπαστος σε κάποιο καφενείο . Τα λέει ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Α. Γεωργιάδης μέσα στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Γλέζου 

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα :

“Πάμε στο δεύτερο, γιατί πάλι δεν έγινα αντιληπτός. Ποιος σας είπε ότι στόχος των μέτρων αυτών ήταν η είσπραξη; Σας είπα προηγουμένως ότι χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Γαλλία, χώρες δηλαδή με ανθηρότατες οικονομίες που έχουν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα κατ’ αναλογίαν του ενός δισεκατομμυρίου του δικού μας το 2013, έχουν παρόμοια μέτρα. Έχουν και συμμετοχή του ασθενούς στην ημερήσια νοσηλεία, όπως ήταν το 25ευρω, έχουν και συμμετοχή του ασθενούς στα φάρμακα στη συνταγή.

Αυτά τα μέτρα μπαίνουν για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι ως έλεγχος παραδείγματός χάριν των συνταγών. Αν πληρώνεις 1 ευρώ ανά συνταγή, δεν θα πηγαίνεις να γράφεις φάρμακα για ψύλλου πήδημα, άρα θα μειωθούν οι συνταγές.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ιδεολογική μας διαφορά, όπου προφανώς θα διαφωνήσουμε. Αυτή ήταν η διαφωνία μας με το ΠΑΣΟΚ και έτσι φτάσαμε στην απόσυρση του μέτρου των εικοσιπέντε ευρώ και στη θέσπιση των πέντε λεπτών, δηλαδή ενός φόρου ως δημοσιονομικού ισοδυνάμου.

Η ιδέα που επικράτησε στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια ότι δημόσιο σημαίνει τσάμπα είναι καταστροφική. Πρέπει να την αλλάξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα. Αυτό οδήγησε στην απαξίωση του δημοσίου, η αίσθηση ότι αφού είναι δημόσιο, πρέπει να είναι και τσάμπα. Δεν είναι έτσι και δεν είναι πουθενά στον κόσμο έτσι.

Σας δίνω ένα παράδειγμα έξω από την υγεία για να το καταλάβετε. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δίνει τσάμπα τα βιβλία στους μαθητές στα σχολεία, για να τα βλέπουμε στο τέλος κάθε έτους να τα καίνε, επειδή δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά κοστίζουν λεφτά και ότι για αυτά τα λεφτά κάποιοι έχουν δανειστεί και από κάποιους έχουν κοπεί συντάξεις.

Άρα, τα μέτρα αυτά –για να το κλείσω- δεν έχουν ως στόχο την είσπραξη των 110 εκατομμυρίων. Δεν λείπουν από το σύστημα 110 εκατομμύρια. Λείπουν απείρως περισσότερα. Αυτά που λείπουν από το σύστημα -που είναι δισεκατομμύρια- τα πληρώνει ο ελληνικός λαός, τιμώντας και το άρθρο του Συντάγματος που αναφέρατε. Πέρυσι –ας πούμε- επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορούσε να πληρώσει περίπου 900 εκατομμύρια στα δημόσια νοσοκομεία και άρα θα έπρεπε τα δημόσια νοσοκομεία να κλείσουν, ήρθε δια του Προϋπολογισμού το ελληνικό δημόσιο και έδωσε 900 εκατομμύρια παραπάνω».


Όμορφος κόσμος . Καπιταλιστικός!

Και καθόμαστε και τους βλέπουμε ακόμη..
και δεν τους παίρνουμε στο κυνήγι!


πηγή: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Wednesday, January 15, 2014

ΓΝ ΧΑΝΙΑ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/1, 6ΜΜ ΠΛ.ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΑΓΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑΣ

Προς σωματεία και συλλόγους εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αγροτικούς συλλόγους, φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, συλλόγους συνταξιούχων, πρωτοβουλίες ανέργων, δίκτυα αλληλεγγύης και αγωνιστικά σχήματα
Η δικομματική συγκυβέρνηση πιστή στις προσταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ και με τον «αέρα» της ελληνικής προεδρίας απαιτεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες από τον ελληνικό λαό και τους εργαζομένους για το 2014. Για να σωθούν τα κέρδη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και στο όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής και νομισματικής ολοκλήρωσης, επιχειρείται μια ανευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, τα λαϊκά εισοδήματα και τα κοινωνικά αγαθά. Για να πετύχει ο «εθνικός στόχος» των αποικιοκρατικών πρωτογενών πλεονασμάτων, πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις, το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται και η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται σε ιδιώτες, η ανεργία εκτοξεύεται και καθιερώνεται η επισφαλής εργασία. Οι πολιτικές των μνημονίων βυθίζουν έναν ολόκληρο λαό στην φτώχεια και την εξαθλίωση για ένα χρέος που δεν δημιούργησε αυτός.
Στο χώρο της Υγείας πρόθεση της κυβέρνησης και του πιστού εντολοδόχου της τρόικα, Άδωνι Γεωργιάδη είναι να θυσιαστεί ένα μεγάλο κομμάτι της δημόσιας και δωρεάν Υγείας, με τους σχεδιασμούς για το 2014 να περιλαμβάνουν:
  • Κλεισίματα και συγχωνεύσεις δεκάδων νοσοκομείων, κλινικών, καταργήσεις κλινών πλάι στη νέα περικοπή της τάξης των 300 εκατ.ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία.
  • Κατάργηση του ΕΟΠΥΥ και παράδοση του δημοσίου ασφαλιστικού συστήματος βορά στο ιδιωτικό κεφάλαιο στην υγεία με επιπλέον επιβάρυνση των ασθενών και κατάργηση δομών πρωτοβάθμιας περίθαλψης
  • Συρρίκνωση των δομών ψυχικής υγείας και των προνοιακών δομών και πέταγμα στον Καιάδα των ασθενών που αναφέρονται σε αυτές
  • Διαθεσιμότητες-απολύσεις 950 εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και κινητικότητα 8.700 εργαζομένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Απόλυση των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ.
  • Ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος περίθαλψής τους. Το πρόστιμο του 1 ευρώ ανά συνταγή έρχεται να προστεθεί στα δυσβάστακτα νοσήλεια, την μεγάλη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις , το χαράτσι των 5 ευρώ και στη συνεχή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων που σπρώχνει συνεχώς τους ασθενείς προς τις ιδιωτικές κλινικές και πετάει εκτός συστήματος περίθαλψης 3,5 εκατ ανασφάλιστους συνανθρώπους μας
Ιδιαίτερα για το νοσοκομείο Χανίων και τα κέντρα υγείας οι εφαρμοζόμενες πολιτικές έχουν οδηγήσει σε τραγικές ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και έχουν αποτέλεσμα ολόκληρες κλινικές και τμήματα να υπολειτουργούν, ολόκληρες περιοχές του νομού να στερούνται από υγειονομική κάλυψη, ενώ η ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνου κάνει την προσέλευση στο νοσοκομείο ασφυκτική: ήδη σημειώνεται αυξημένη κατά 30-40% προσέλευση σε 3,5 χρόνια με τον αριθμό των εργαζόμενων σε αυτό να μειώνεται συνεχώς! Άμεσα στο στόχαστρο των απολύσεων έχουν μπεί εργαζόμενοι στην φύλαξη, την καθαριότητα, τον επισιτισμό, την ψυχική υγεία, οδηγοί ασθενοφόρων και βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό. Από την άλλη οι τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικά και μηχανήματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και καθιστούν τις εφημερίες επισφαλείς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου και τις ανεπάρκειες της ΜΕΘ και της Μονάδας Νεογνών.
Ένα είναι σίγουρο: οι μνημονιακές πολιτικές υγείας μάς οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση, με όλους τους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας να επιδεινώνονται από την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης και μετά. Ο λαός και εργαζόμενοι, ενώ καταδικάζονται στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, καλούνται να πληρώσουν ακόμα και με τη ζωή τους τις ζημιές των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
ΝΑ ΥΨΩΣΟΥΜΕ ΠΥΡΓΟ ΑΤΙΘΑΣΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!
Κανένα Νοσοκομείο, καμιά δομή Δημόσιας Υγείας να μην κλείσει!
Κανένας εργαζόμενος στην Υγεία να μην απολυθεί!
Δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ασφάλιση και κοινωνική πρόνοια για όλους χωρίς αποκλεισμούς! Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία!
Να ανατραπεί η επίθεση στα κοινωνικά αγαθά και στα εργασιακά - δημοκρατικά δικαιώματα!
Να ανατραπεί η δικομματική συγκυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής της ίδιας αντιλαϊκής-ανθυγιεινής πολιτικής!
Όπως πάρθηκε πίσω το απαράδεκτο χαράτσι των 25 ευρώ, έτσι να ξηλωθεί το σύνολο των μνημονιακών μέτρων για την Υγεία. Μόνο η μεγάλυτερη δυνατή ενότητα και αποφασιστικότητα των εργαζομένων μπορεί να τους ανατρέψει!

Καλούμε σε παγχανιώτικο αγωνιστικό συντονισμό και συνδιοργάνωση συλλαλητηρίου για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας την Παρασκευή 24/1 ώρα 6μ.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ νομού ΧΑΝΙΩΝ

Tuesday, January 14, 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΓ.ΟΛΓΑ - ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΕ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ....ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΑΓ.ΟΛΓΑ - ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ

Εργαζόμενοι του Αγ.Όλγα και οργισμένοι ασθενείς, απεργοί του ΕΟΠΥΥ, συνδικαλιστές υγειονομικοί, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι απο την τοπική κοινωνία,  υποδέχτηκαν όπως
έπρεπε τον Α.Γεωργιάδη τον χασάπη της δημόσιας υγείας.

ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΜΕΧΡΙ 24 ΓΕΝΑΡΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ
(ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)
ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ. 279-ΕΙΔ-2658
Κάνιγγος 19, Τ.Κ. 10677 Αθήνα - Τηλ.: 210-3845732 Fax: 210-3834869
www.poseypika.gr e-mail: poseypika@gmail.com
Αθήνα, 14-01-2014
Αρ. Πρωτ. : 325

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε το έκτακτο Συνέδριο της Ομοσπονδίας στις 12 Ιανουαρίου 2014, όπου παρουσία των συνέδρων-εκλεκτόρων από όλη την επικράτεια, εκτέθηκε η διαμορφωθείσα κατάσταση με την κατάθεση του νομοσχεδίου με όλες τις απαράδεκτες, αστήρικτες και προκλητικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει και οι οποίες θα επιφέρουν πλήρη καταστροφή της δημόσιας ΠΦΥ.
Καταγγέλθηκε η προχειρότητα σύνταξης με τα συνεπαγόμενα νομικά ελαττώματα και ατέλειες, οι αβλεψίες ως προς τις δαπάνες, η απόλυση του ιατρικού προσωπικού μέσω αντισυνταγματικών μεθοδεύσεων διαθεσιμότητας, οι τραγικές επιπτώσεις στον πληθυσμό από την κατάργηση της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας καθώς και η ταχύτητα με την οποία επιχειρείται να ψηφισθεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο-εξάμβλωμα.
Το συνέδριο με ψηφοφορία αποφάσισε :
- Συνέχιση των κινητοποιήσεων
- Να γίνει απόσυρση του νομοσχεδίου
- Να συνεχισθούν οι επαφές με τα κόμματα και τους βουλευτές, ώστε σε περίπτωση προώθησης του νομοσχεδίου με παρεμβάσεις να τροποποιηθούν βασικές διατάξεις.
- Να γίνει ονομαστική ψηφοφορία από τους βουλευτές κατά την ψήφιση του, εφόσον προωθηθεί στην ολομέλεια.
- Ενημέρωση των γιατρών με κωδικοποιημένες νομικές ενέργειες που θα προβούν οι γιατροί σε περίπτωση που ψηφισθεί το νομοσχέδιο και επιφύλαξη για παρόμοιες ενέργειες κατά υπευθύνων για την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας υγείας με συνεπαγόμενη υπερβολική νοσηρότητα ή και θανάτους.
Η Ομοσπονδία καλεί τους γιατρούς να συμπορευτούν στο μεγαλύτερο αγώνα που δίνουμε ποτέ. Κανένας αγώνας δεν κερδίζεται χωρίς κόπο και θυσίες.
Θα ακολουθήσει εκτενέστερη ανακοίνωση με όλες τις λεπτομέρειες των ενεργειών και των νομικών δράσεων που θα ακολουθήσουν.
Η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε παράταση της απεργίας έως και την
24-1-2014.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                          Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΘ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                                                              ΣΑΒ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ